V zásadě to znamená především to, že z obce musí zmizet výherní hrací přístroje. Vyhláška platí od začátku roku.

Ačkoli se jejich celkový počet v obci dá spočítat na prstech jedné, maximálně obou rukou, může být rozhodnutí zastupitelstva pro jeden podnik fatální. Většina, byť ne mnoho, z hracích automatů se totiž nachází v Nádražní restauraci. „Měli jsme pouze tři, to z nás nedělalo hernu. A byly to výherní hrací přístroje, takže z nich plynuly peníze obci. Také ale představovaly nezbytnou položku v rozpočtu restaurace. Vzhledem k obrovským nákladům za nájem a energie jsme se díky nim dostávali na konci měsíce do plusových částek," upozornil provozovatel křenovického podniku Michal Štursa.

Jeho restaurace s odpovídajícím názvem se totiž nachází v budově křenovického horního nádraží, která patří Českým drahám. A ty nepředstavují podle jeho slov zrovna levného pronajímatele. „Už jsem měl jednou v roce 2013 přetržku v provozování přístrojů trvající asi čtyři měsíce, a to ke všemu v létě, kdy jsou vyšší tržby. Na konci této doby jsem hledal každou korunu, za kterou nakoupit zboží. Takže zkušenost s touto restaurací bez automatů mám a je mi tedy jasné, že bez nich si v místě, na jakém stojí, na sebe nevydělá. Vyhláška tedy pro nás bude pravděpodobně likvidační," prohlásil Štursa.

Ten vystoupil na zasedání obecního zastupitelstva, kde se nová vyhláška schvalovala, a přednesl své stanovisko s návrhem, zda by ji nešlo zmírnit. „Chápu argumenty pana Štursy, ale podle mého názoru by záležitost vysokých nákladů mohl řešit jiným způsobem, například jednáním s vlastníkem budovy. Majitel restaurace by měl hledat jiné nástroje k pokrytí nákladů na provoz než výherní hrací přístroje," řekla na zasedání zastupitelka Hana Procházková.

Starosta vesnice Jaromír Konečný později doplnil, že to platí obecně. „Není to nic proti panu Štursovi," zdůraznil šéf úřadu.

Podle Štursy je nicméně hledání jiných zdrojů víc než komplikované. „Jedinou cestou je zdražení a omezení personálu. Jenže to zas odláká zákazníky. A kdybych si kupříkladu zřídil vlastní levnější topení, už jen odpojení od drah by mě vyšlo na tři sta tisíc korun, což si samozřejmě nemůžu dovolit," přemítal.

Poznamenal, že ten křenovický není jeho jediným podnikem. „Ovšem nerad bych šel cestou, kdy by mi ostatní vydělávaly na tento. Nemyslím si, že by vyhláška byla nutná. Křenovice nejsou nijak gamblerská obec a můj podnik není problémový," dodal podnikatel.

Starosta Konečný v tomto bodě souhlasí, nicméně stanovisko je jasné. „Hazard je nebezpečná věc a zastupitelstvo se rozhodlo, že když už ho omezit, tak úplně. Je pravda, že nějaké příjmy z něj do obecní pokladny plynou, ale v žádném případě nemůžou ospravedlnit byť jediného člověka, který hraní propadne," poukázal Konečný.

Zároveň vyjádřil obavu, aby se v případě, kdy i další okolní obce automaty postupně zakážou, nezačali s ohledem na její umístění hráči z okolí sjíždět právě do Nádražní restaurace. „Chtěl bych ovšem uvést na pravou míru jednu fámu, která se v Křenovicích po zasedání zastupitelstva rozšířila. Vedení obce v žádném případě nemá za to, že by Nádražní ulice byla nějaká problémová nebo že by konkrétní podnik navštěvovala sociálně slabá sorta lidí. Vyjádření, které někdo špatně přeformuloval a rozšířil po obci, se týkalo bývalých opuštěných drážních objektů, kde se schází problémová omladina, jako sprejeři a podobně. Podniku pana Štursy se to netýkalo v žádném případě," zdůraznil starosta.

Štursa se podle svých slov bude snažit najít možnosti, jak udržet podnik v plusu. „Pokud ale několik měsíců po sobě skončím v červených číslech, budu to muset lidově řečeno zabalit. Jinou cestu nevidím," vzkázal provozovatel.