Křenovická spojka je název nové železniční trati mezi Zbýšovem a Slavkovem u Brna. Pro Křenovice, kde jsou už dvě nádraží, to znamená prakticky obestavění železniční tratí.

Ve hře je několik variant. „Obec si nechala vypracovat návrh severní varianty, která vychází značně levněji oproti původnímu krajskému návrhu. Navíc by se díky ní zachovala stávající nádraží. Projekt má všechny bezpečnostní a technické náležitosti," podotkl Pospíšil.

Kraj teď návrh severní varianty zvažuje. „Tím, že jsme založili občanské sdružení Proti Křenovické spojce, jsme se dočkali jednání na partnerské úrovni a kraj námi navrženou studii zvažuje. To je opravdu velké zlepšení," pochvaloval si předseda.

Sdružení ve vyjednávání spoléhá na obec. „Obec je silnějším partnerem a ve vyjednávání si počíná velmi dobře," podotkl Pospíšil.

Zatím je vše na úrovni územního plánování. „Teď máme posbírané vstupní informace, které se zpracovávají. Ještě letos bude hotová studie, která určí, které z navrhovaných variant je možné uskutečnit a která je nejlepší," řekl starosta Křenovic Jaromír Konečný.