Na velmi špatný stav objektu ho prý upozornili přímo obyvatelé. „Nejdřív bylo nutné zjistit, zda se nachází na městském pozemku. Naštěstí ano, takže zaplacení oprav přislíbila vyškovská radnice. Byla to jedna z nejrychlejších rekonstrukcí. Úřad jsem informoval v dubnu a koncem října bylo hotovo," byl potěšený Wasserburger.

Z opraveného kříže prý mají obyvatelé radost. Už jen proto, že se nachází těsně vedle návsi v části Pazderna. „Jde o frekventovanou ulici, takže je hodně na očích," podotkl Wasserburger.

DALŠÍ KŘÍŽE I SOCHA

Oprava vyšla na padesát tisíc korun. Nejde však o jediný pomník, do kterého letos vyškovská radnice investovala. „Probíhá také restaurování a přesun kříže u trati za podjezdem v ulici 9. května. Tato akce je spolufinancovaná dotací z rozpočtu Jihomoravského kraje. Dál za sebou máme i očištění a rekonzervaci kříže u kaple v Nosálovicích, kříže u kaple v Křečkovicích a sochy Hanačky pod lipami u hřbitova v Rychtářově," uvedla mluvčí vyškovské radnice Dana Ryšánková s tím, že i v budoucnu město hodlá v opravách křížů a soch pokračovat. „Konkrétní plány závisí na nákladech, které by si jednotlivé akce vyžádaly," podotkla vyškovská mluvčí.

Mimo uvedené opravy se město zaměřilo i na kaple. Ta v Nosálovicích má novou omítku u vstupu, v Křečkovicích vymalovaný interiér a nový nátěr na střeše. „Kaple v Brňanech má zase nově natřená okna a dveře a také zábradlí, které se nachází před ní," dodala Ryšánková.