Nedávná série horkých slunečných dní mohla leckomu navodit iluzi, že už je léto. O víkendu ale kromě pohledu do kalendáře překazil tento dojem i pohled z okna. Modrá obloha se přes noc zatáhla vrstvou šedých mraků a pocení nahradilo klepání se zimou. Aprílové počasí ale nezastavilo křižanovické fotbalisty od pořádání vůbec prvního ročníku soutěže o nejlepší grilovanou kýtu.
Je devět hodin a v areálu křižanovického fotbalového hřiště stále ještě probíhají přípravy. „Akce dnes probíhá poprvé, zkoušíme to. Podobné soutěže se tu dělají například ve vaření guláše. Návštěvníci dostanou u vstupu čtyři hlasovací lístky, které mohou libovolně rozdělit mezi šest soutěžních týmů,“ vysvětluje za pořadatele Ladislav Cenek.
Všech šest soutěžních týmů už rozbilo své tábory podél precizně upravené zelené plochy, kterou místním sportovcům závidí kdejaký přespolní host. Mezi soutěžícími můžeme vidět například trio skotských gentlemanů v kostkovaných sukních. Někteří ještě pracují na estetické stránce svého stanoviště, například tým Bratři Sokolíci, jehož členové upevňují na čelo svého stanu nápis „TJ SOKOL KŘIŽANOVICE ZDRAVÍ“.
Na všech šesti pozicích už ale hoří ohně a otáčí se rožně s objemnými balíky, jejichž obsah zůstává zatím očím skryt. „Pokud je maso syrové, trvá tak tři hodiny, než se může rozbalit. My máme uzené, to je o něco rychlejší. Pak se maso nechá na ohni a po každém ořezu se znovu natře,“ popisuje proces grilování jeden ze členů týmu K.1/49 Petr Hedbávný.
Rovnoměrné zpracování jim zajišťuje podomácku vyrobený zdroj s nastavitelnou rychlostí otáček. Na vítězství v soutěži se tu ale moc nehraje. „Výhru neřešíme, tady jde o účast. Ať se tu děje něco pro lidi, ať se sejdou,“ komentuje Hedbávný a hledá potvrzení svého názoru u sousedních Bratří Sokolíků. „My se řídíme podle sokolských hesel. Pro nás je výhra až na prvním místě,“ zazní z jejich stanu a ozve se smích.
Pokud by se soutěžilo o nejlepší styl, byli by to právě oni, kdo si zaslouží první místo. Kromě již zmíněného nápisu zdobí jejich stan malířský stojan s fotografiemi kolegů sokolů – těch opeřených, i těch původních zakládajících členů dlouholetého tělovýchovného spolku. Pro akutní případy je na pultě připravená i lékárnička s lahví alkoholu pro dezinfekci určená k vnitřnímu užití.
Ve dvanáct hodin začínají přicházet vlny návštěvníků, kteří určí výsledek prvního ročníku soutěže. Šéfkuchaři konečně odstraňují z masa obal a zanedlouho se začínají u jednotlivých stánků tvořit dlouhé fronty hladových kritiků. „Hodnotit se bude podle toho, jak mají soutěžící maso udělané, jak ho mají čisté. Jde především o stmelování týmů. Sokolů, hasičů i přespolních. Každý si musí suroviny dodat, my jim potom přispějeme. Nejdůležitější je, aby byla dobrá nálada, a hlavně aby tekla slivovice. Ať si to lidé užijí,“ říká jedna z pořadatelů akce a hlavní mluvčí za fotbalisty Zdeňka Floriánová.
PETR KOUDELKA