Zahrádkářům a sadařům v regionu letos důvod k radosti chybí. Víc než plodům se totiž daří škůdcům nebo chorobám. Je velké množství mšic a obalečů jablečných, švestky v době květu poničila pilatka švestkovitá. „Kvůli vysokým teplotám jsou napadeny hlavně jabloně, a to padlí jabloňovou,“ postěžoval si například vyškovský zahrádkář Josef Horák.

Upozornil, že škůdců je kvůli teplu víc než jindy. „Švestky letos utrpěly ze všech stromů asi nejvíc. Ve Vyškově se jich určitě urodí o dost méně než loni,“ poznamenal Horák.

Ilustrační foto.
Přes Palackého náměstí řidiči neprojedou. Uzavřou je Dny Slavkova

Jeho slova potvrdil člen zahrádkářů ze Slavkova u Brna Vladimír Luža. „Pokud nebudou stromy pořádně zalévané, hodně plodů z nich opadá. Když je sucho, zase tolik nemocí na stromech nemáme. Pouze na jabloních, ty napadlo padlí,“ okomentoval Luža.

Letošní úroda
∙ Ovoci na stromech letos vadí hlavně sucho. Na úrodě se podepíše i nedostatečné opylení.
∙ V Lysicích na Blanensku kroupy poškodily jabloně v části sadů.
∙ Pěstitele ovocných stromů na Vyškovsku straší choroby a škůdci.

Každý strom má na sobě tisíce květů, ale podle něho jich přes polovinu opadá. „Aktuální počasí naznačuje, že propad bude poměrně velký u všech ovocných stromů. Stačí zatřepat větví a hned je to vidět,“ dodal slavkovský zahrádkář Luža.

Necelých padesát hektarů jabloňových sadů obhospodařuje na Blanensku společnost Zeas Lysice. Loni tam pomrzlo devadesát procent úrody. Letos do sadů přiletělo málo včel, část sadů poškodilo krupobití. „Násada není špatná, v květnu však málo napršelo. Deště by bylo potřeba dvakrát tolik,“ podotkl ředitel společnosti Jiří Šafář. Agronomové z Lysic budou první odhady letošní úrody dělat v půli června.

Švestky, višně a jablka pěstují v Knínicích. „Úroda se teď odhaduje těžko. Čekáme na vodu. Jestli nezaprší, bude to špatné,“ potvrdil obavy všech zemědělců ředitel agrárního družstva Agrospol Ladislav Menšík.

Autobusová linka v Adamově v roce 1968
Výročí hromadné dopravy v Adamově: autobusy jezdí už půl století

V květnu spadlo v regionu kolem pětadvaceti milimetrů srážek. Ovocné stromy jich potřebují na sedmdesát. Ideální nejsou ani bouřky nebo přívalové deště. „Intenzivní bouřky nedoplní podzemní vody. Mizí zahradnický déšť, kdy prší několik dní v kuse,“ uvedl Pavel Zahradníček z portálu Intersucho.

Meteorologové na konec tohoto týdne předpovídají místy přeháňky a bouřky, ojediněle i silné, s možností přívalových srážek.

Matylda s Václavem se už starají o potomky. Čapí pár, který se usadil na komíně v Jedovnicích na Blanensku, sledují online i děti ze školek.
Čápy sledují děti ze školky nejraději z okna. Jména mláďatům zatím nedaly