Jak uvedl šéf vyškovských cestářů Zdeněk Gardelka, na vině byla především auta, která se vyhýbala kolonám na rozkopané dálnici D1, a jezdila proto přes Rousínov. „Téměř hned po položení se na nově vylitou silnici pustil provoz a kvůli tomu, že jsou uzavírky na dálnici, místem projížděly hromady osobních i těžkých nákladních aut. Je to pro cestu enormní zatížení. Povrch, který dodavatelská firma položila, se tak zmačkal. Stavbu jsme zatím nepřevzali," okomentoval Gardelka.

V současné době dělníci společnosti Eurovia, která rondel dělala, pracují na tom, aby ho stihli opravit. Celý jeho povrch museli odstranit. Vzhledem k tomu, že je stavba v záruční době, cestáři využili možnosti reklamace. „Nicméně se podnik bránil, a to hlavně tím, že byla velká horka, když pokládali asfalt," nastínil Gardelka.

Přestože například vedení radnice podle slov tajemníka Mariána Tlčika věří, že firma opravu stihne v termínu, má být hotová do konce měsíce, obyvatelé města už jsou dost rozladění. „Pořád se tady něco kope a spravuje. Nikde jinde to tak určitě není. Kdokoliv městem projíždí, musí ještě ke všemu čekat na několika semaforech. V pondělí jsem jela k lékaři do Brna. Pokud řidič neuvízne v koloně tady, tak potom v Podolí. A kolony jsou tu denně. Dřív bývaly hlavně jen v pondělí, ale co se zde kope, jsou opravdu denně," neskrývala rozhořčení Lada Šubrtová z rousínovské místní části Vítovice.

Dělníci předělávají nový kruhový objezd v Rousínově.

Zajedno je s ní i Ludmila Vyoralová z Rousínovce. „Nevím, jestli se tomu mám smát, nebo brečet. Něco postaví, vzápětí to rozbijí a udělají znovu. Jeden to nechápe," kroutila hlavou žena.

Jak ale ujišťuje i Eurovia, ve čtvrtek, kdy už má být podle Gardelky předaný celý zrekonstruovaný úsek z Tučap do Rousínova, by ona i další řidiči měli Rousínovem projet bez jakýchkoliv komplikací. Rondel i odbočovací pruhy už prý budou v pořádku. „Se stavbou kruhového objezdu v Rousínově nyní finišujeme, a to v celém prostoru křižovatky," sdělila mluvčí společnosti Eurovia Iveta Štočková.