Kvůli velkým kulturním a společenským akcím musí Vyškované cestovat jinam. Okresnímu městu totiž dlouhodobě chybí kulturní dům. Nejbližší dostatečně velký sál v nedalekých Drnovicích navíc loni vyhořel. Radnice chce proto vybudovat nový stánek.

Podle místostarosty Josefa Kachlíka bylo na stole hned několik variant, kde kulturní dům může stát. „Nyní se rozhodujeme mezi přístavbou Besedního domu nebo rekonstrukcí Posádkového domu armády,“ uvedl místostarosta.

Posádkový dům armády je podle Kachlíka problematický v tom, že nepatří městu. „Do tří týdnů máme přislíbené vyjádření majitelů, jestli bude reálné budovu odkoupit,“ doplnil Kachlík.

Někteří Vyškované o akce v posádkovém domě stojí. „Má ve městě velkou tradici a je škoda ho nechat zchátrat bez dalšího využití,“ řekl třeba vyškovský hudebník Petr Deduch.

S tím souhlasí i Barbora Sychrová. „Sice je kolem prázdné pole, což není pro alergiky příhodné, ale zase je poblíž hospůdka, kam se dá po představení zajít,“ uvedla.

Ilustrační foto
Fotbalisté Vyškova přišli o jarní neporazitelnost. Zastavil je Uničov

Podrobně se možnostmi nového kulturního domu zabývá ředitel Městského kulturního střediska Vyškov Luboš Kadlec. Podle něj městu multifunkční dům kultury velmi schází. „Chystáme koncepci, jak a kde ho postavit, aby odpovídal současným požadavkům,“ ujistil Kadlec. Doplnil, že se vedení města vydalo inspirovat například do Brna.

Možnosti města

Přístavek Besedního domu

Poskytne dostatečný prostor. Je ale v historické zóně, takže výstavba musí splnit řadu podmínek.

Posádkový dům armádyV majetku soukromníků. Město očekává vyjádření vlastníků do tří týdnů.

Vyškovský zámekPříliš malé prostory pro kulturní dům. Po rekonstrukci bude vhodný pro menší akce.

Podle ředitele už zpracovalo také jasné požadavky, co novému zařízení nemá chybět. „Určitě je nutná kapacita přes 550 lidí. Dále technika na osvětlení a ozvučení a speciálně se musí vyřešit sedačky, stoly a manipulace s nimi,“ upřesnil Kadlec.

Variantou je také přistavět kulturní dům k Besednímu domu. „Nechali jsme si vypracovat studie od studentů architektury. Jeden návrh nám dokonce padl do oka. Přístavek by ale stál v kulturním centru, takže by se musela vyjádřit i obec architektů, jestli stavba nenarušuje vzhled města,“ doplnil Kadlec.

Donedávna zvažovali ve Vyškově jako třetí možnost tamní zámek. „Tato varianta už padla. Prostory nesplňují naše požadavky, prostory jsou příliš malé. Zámek potřebuje navíc celkovou rekonstrukci. Do budoucna by tam mohl vzniknout třeba menší sál pro komornější akce,“ zhodnotil ředitel městského kulturního střediska.

Adam Košir