„Potíž je v tom, že zahradou vede drenážní soustava vybudovaná někdy před druhou světovou válkou, která ústila do Litavy. Toto zaústění však bylo zrušené a odvod přesměrovaný do rybníka. Do něj jsou napojené i drenáže z vedlejších pozemků. Takže v současné době je hladina spodní vody zvýšená zhruba o sedmdesát centimetrů," popsal bučovický farář Maxmilián Filo.

Část zahrady se tak podle jeho slov nedá používat, protože je trvale zaplavená vodou. „Navíc vysychají stromy a nové nelze vysadit. Při deštích pak voda prosakuje do sklepa a musím ji odčerpávat. A pokud vím, se stejným problémem se potýkají i sousedé," zmínil farář.

Problematický rybník za Penny Marketem nechalo před lety vybudovat někdejší vedení města. A to současné nyní řeší, jak černou stavbu zlegalizovat. „Abychom situaci urovnali, budeme muset vynaložit řádově desítky až stovky tisíc korun. Lidé nás na problém začali upozorňovat už v minulém volebním období. Neměli jsme ovšem dostatek peněz, abychom záležitost řešili," sdělil bučovický místostarosta Michal Crhák.

Několik překvapení

Radnice v době, kdy se věcí začala zabývat, navíc ani neměla tušení, jaké peripetie ji v souvislosti s ní čekají. „Když se začala připravovat dokumentace pro stavební řízení k výstavbě regulace hladiny rybníčka, zjistilo se, že není vše ohledně jeho zapsání v katastru a dalších věcí s tím spojených v pořádku. Takže teď také řešíme, kolik zaplatíme za dodatečné vynětí dotčené části pozemku ze zemědělského půdního fondu," doplnil Crhák. Stavba je stále vedená jako zahrada, ačkoliv ve skutečnosti jde o vodní plochu.

Jak upřesnila vedoucí bučovického odboru územního plánování, investic a rozvoje Kateřina Trtílková, která má záležitost na starosti, rybník vznikl načerno zhruba před deseti lety.

Kvůli jakékoliv chybějící dokumentaci však k jeho budování nemá víc informací. Podle opozičního zastupitele Zdeňka Koudelky, který byl tehdy místostarostou, ho radnice nechala vytvořit na přání lidí.

Podle jeho slov nejde o rybník, ale tůňku. „Její vznik lze popsat jako novodobou akci Z. Bylo to v době, kdy jsme dělali sportovní areál Hájek. Pán, na jehož popud jsme ji vybudovali, míval věčně zaplavenou zahradu a účelem rybníčku bylo snížit hladinu podzemní vody. Což se povedlo. Že jsou tam teď nějaké problémy, o tom nevím. Dokonce i farář si tehdy stavbu pochvaloval," řekl Koudelka.

Nicméně ví, že rybník je postavený načerno. „Papírování je záležitostí úřadu, tehdy po nás nikdo nic nechtěl," odpověděl bučovický zastupitel.

Za kolik? Ještě neví

Současné vedení města však tůňku hodlá zavést do katastru a následně se postarat, aby nepůsobila potíže. Několik kroků už pro to udělalo. „Zpracovává se dokumentace pro dodatečné povolení stavby a současně i dokumentace pro vydání územního rozhodnutí a stavebního povolení na zařízení umožňující manipulaci s úrovní hladiny v nádrži. Vyšli jsme z doporučení odborníka v oboru vodní hospodářství, kterého město přizvalo k posouzení situace," uvedla Trtílková.

Celkové náklady na uvedení záležitosti do pořádku nyní nejsou známé. „Vyjdou až z výběrového řízení na dodavatele," doplnila vedoucí odboru.