Pokud zástupci obce najdou vhodnou lokalitu, získají tak další zdroj pitné vody ke stávajícímu vrtu. „Problémy máme hlavně v létě, kdy lidé začínají s napouštěním bazénů. Pokud to není koordinované, tak ve výše položených částech Nemotic chybí dostatečný tlak, protože vody už není dost,“ přiblížil starosta.

Riziková jsou právě období, kdy mají místní nejvyšší spotřebu. Podle předběžných odhadů mohou dosáhnout náklady na posilující vrt třech až čtyřech milionů korun. Celý rozpočet obce přitom dosahuje na zhruba šest milionů korun.

Starosta Nemotic Antonín Hroza.
Výzva do budoucna? Kanalizace a čističky, říká starosta Nemotic

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: DeníkPodobné problémy mívá také obec v Nevojicích, která proto také poslední léto odrazovala majitele bazénů od jejich napouštění. „Řešili jsme kvůli tomu nedostatek pitné vody, na který jsme místní upozorňovali. Kapacitu vodojemu máme totiž pouze na sto kubíků,“ vysvětlila starostka Kamila Ohnoutková.

Zajištěním dostatku pitné vody pro obyvatele se tam aktivně zabývají. „V první fázi byl vyčištěn obecní vrt a zjištěna jeho vydatnost. Tato studie potvrdila, že současný zdroj vody svou kapacitou pokryje spotřebu celé obce i s rezervou. To, co nás nyní limituje, je technologie vodárny, která neumožňuje navýšení průtoku do Nevojic,“ pokračovala starostka.

Proto si obec v současné době nechala zpracovat projekt na změnu technologie úpravy vody, která umožní navýšení průtoku. „Tuto změnu bychom rádi realizovali do léta, kdy je spotřeba vody nejvyšší,“ dodala Ohnoutková.

Jihomoravský kraj má za účelem podpory výstavby vodohospodářské infrastruktury zřízený Dotační program. „Žádosti o dotace z tohoto programu přijímáme v průběhu celého roku,“ připomněla krajská mluvčí Alena Knotková.

VRT V NEMOTICÍCH
Obec potřebuje posilující vrt pitné vody.
Dolní stávající vrt.
Nejdříve průzkum lokality.
Náklady odhadem 3 až 4 miliony korun.

Vítr poničil stromy také ve slavkovském zámeckém parku.
FOTO: Vítr lámal i stromy v zámeckém parku ve Slavkově, pravidelně je kontrolují

Otázka zajištění zdrojů vody je přitom v posledních letech aktuální i v širším měřítku. Odborníci doporučují zvýšený důraz na šetření s pitnou vodou v každodenním životě. Týká se to zvláště letních období, kdy podle nich lidé plýtvají ve velkém měřítku třeba při sprchování. „Existují přitom úsporné alternativy, které ušetří až šedesát procent využité vody,“ komentovala Karolína Jedličková za společnost GROHE.

Hospodárné zacházení s vodou má podle ní smysl i v každodenních drobnostech jako omývání ovoce a zeleniny. „Vodu, kterou takto spotřebujete, pak pochytejte a použijte na zálivku rostlin nebo si ji schovejte na úklid. Velkým změnám předcházejí malé krůčky,“ radila dále Jedličková.