Od začátku týdne je uzavřená část Štefánikovy ulice v Boskovicích. Město o ní obyvatele informovalo minulý týden ve středu. „Moc by mě zajímalo, kdy se o uzavírce rozhodlo a proč to vlastníkům přilehlých nemovitostí nikdo včas neřekl,“ stěžovala si na sociálních sítích třeba Marcela Langová.

Blanenský lom. Ilustrační foto.
Výsledek jednání ohledně budoucnosti blanenského lomu: zatím utajený

Nesouhlas vzbuzuje i důvod uzavírky. Dělníci při ní propojí dosud slepou Štefánikovu ulici s Nádražní. „Odlehčí provozu v Sokolské a Havlíčkově ulici, projdou i pěší,“ zdůraznila smysl dlouho plánované stavby místostarostka Boskovic Dagmar Hamalová. To si nemyslí Marie Javůrková. „Štefánikova je už teď přeplněná a budou velké problémy s najetím do Havlíčkovy,“ napsala v komentářích žena.

Stavba v místech, kde dopravu komplikuje křižovatka s blízkým železničním přejezdem, potrvá do konce listopadu a bude stát k šesti milionům korun.

Uzavřené ulice∙ K uzavřené Dukelské ulici v Boskovicích přibyla uzavírka Štefánikovy. Skončí v listopadu.
∙ V Blansku opravy v Komenského ulici v létě zcela odříznou Staré Blansko.
∙ Ve Vyškově bude ulice Havlíčkova znovu průjezdná příští týden.


Od března komplikují dopravu a život obyvatel opravy vodovodu, kanalizace a silnice v Komenského ulici v Blansku. Zatím přes železniční trať na Staré Blansko projedou auta do tří a půl tuny. O letních prázdninách se dělníci přesunou ke kolejím a tím znemožní řidičům projet úplně.

Všichni budou muset přes Olešnou a jedna cesta do centra města se jim prodlouží o víc než deset kilometrů. „Neumíme si to představit. Teď jezdíme nakupovat v poledne, když mají dělníci přestávku. Jinak bychom neprojeli,“ řekla jedna z tamních obyvatelek Jarmila Burdová. Do blízkého obchodu pojede dvacetikilometrovou oklikou.

Různé varianty s předstihem vyzkoušeli hasiči. Neprojeli. „Jednotky dobrovolných hasičů budou držet služby v prostorách jedné z tamních firem. Sanitky pojedou přes Olešnou,“ vysvětlil šéf investičního odboru blanenské radnice Marek Štefan. Opravy stavbaři dokončí v září.

Ve Vyškově kolabuje doprava ve špičkách kvůli opravám silnic v ulicích Havlíčkova a 9. května. „Zůstal jsem stát v koloně, která vedla od semaforů v křižovatce Nádražní a Brněnské ulice až po vlakové nádraží. Stáli jsme déle než deset minut,“ zlobil se řidič Alois Bartošík. Uzavírka potrvá do konce května.

Ilustrační fotografie.
Vyučující matematiky? Ohrožený druh. Školy je jen složitě shánějí