Holfeuer víceméně potvrdil stanovisko kontrolního výboru, který svou zprávu přednesl na minulém veřejném jednání. „Předpokládaná cena díla byla osm a půl milionu korun, vysoutěžená pět a půl. Zakázka byla hrazená postupně, přičemž přílohou každé faktury bylo vyúčtování. Nicméně ještě nemám všechny podklady. Město ale na základě smlouvy dostalo všechno, co mělo," oznámil na zasedání Holfeuer.

Druhou věcí je podle něj kvalita: položky jsou označené obecně a dodavatel tak měl volnou ruku. „Hodnoticím kritériem ovšem byla celková suma, nikoliv za položky, takže z mého pohledu město postupovalo v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek," potvrdil advokát.

Navíc 3,5 milionu

Navíc zdůraznil, že cena byla ve finále o tři miliony nižší, než se předpokládalo. „Tudíž akci považuji za dobře vysoutěženou," poznamenal advokát.

Jenomže kromě uvedené částky si vyžádala i vícepráce a vícenáklady, které dohromady vyšly na další miliony korun. Podle informací kontrolního výboru mělo jít o víc než tři a půl milionu.

Koudelka nicméně prohlásil, že nezpochybňuje zakázku jako takovou, ale skutečnou dodávku. Jak upozornil na minulém zasedání, některé věci mohly být předražené o desítky tisíc. „Zřejmě by nebylo v pořádku zaplatit za mercedes a dostat trabanta," glosoval zastupitel, který je přesvědčený, že za problém může vedení města.

„Možná někteří jeho zástupci nepracovali tak, jak měli," dodal Koudelka, který předpokládal, že radnice vstoupí do jednání s dodavatelem.

Město nicméně kino po rekonstrukci užívá už přes dva roky a právě po uplynutí dvou let ztratilo nárok na reklamaci. Podle vedení Bučovic je částečně na vině i provozovatel Jiří Šarman, který na nesrovnalosti ohledně dodávky vybavení neupozornil dřív.

Ten ale před časem Vyškovskému deníku Rovnost řekl, že o těchto problémech neměl ponětí, dokud se loni nestal zastupitelem. „Teď jsem rád, že mi dal za pravdu právník města tím, že i on dospěl k závěru, že některé položky jsou označené velmi obecně," komentoval Šarman.

I přesto, že má opozice výhrady k postoji radnice, starosta vystoupil se stanoviskem, že městu z celé záležitosti vyplývá ponaučení, aby zakázky zadávalo co nejpřesněji. „A pokud nemáme na radnici odborníky, kteří by na jejich plnění dohlédli, budeme si je muset zvát," nastínil Válek a doporučil Koudelkovi, aby v případě, že se závěry dosavadního šetření nesouhlasí, podal trestní oznámení.

To opoziční zastupitel nevyloučil. „Počkáme na to, s čím přijde znalecký posudek, a pak možná vyslyšíme radu starosty," prohlásil Koudelka.

Postoj města k záležitosti se nelíbí ani některým obyvatelům. „Nemyslím si, že je nutné podávat trestní oznámení. Ale vedení Bučovic by se k problému mělo postavit čelem a říct, že něco zanedbalo,což je asi pravda, než se jen dohadovat, jak tomu bylo na posledním jednání zastupitelů," komentoval Bučovan, který si nepřál zveřejnit jméno.