Šerý uvedl, že laboratoř dokončila analýzy vzorků a má šestnáct pozitivních případů. „Činí to 5,4 procenta ze všech pozitivních vzorků," uvedl Šerý. Dodal, že výsledky dnes laboratoř automaticky pošle ve zprávě klientům. Ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek řekla, že laboratoř žádné hlášení hygienické stanici nezaslala, proto hygienici nemohou tuto informaci potvrdit.

Šerý na twitteru také uvedl, že polovina z doposud pozitivně testovaných na omicron v jejich laboratoři je z Adamova u Brna. „Další ohnisko je v Pohořelicích u Brna," dodal Šerý.

Šest nových případů za poslední dva dny objevila i Fakultní nemocnice Brno, která tak omikron zjistila už u 23 lidí. „Z šesti nových případů nikdo neudává příznaky," řekla ČTK mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Čtyři případy byly z Pohořelic, po jednom z Adamova a Brna.

Řidič skončil se svým BMW těsně vedle domu v Drásově. Opilý nezvládl parkování.
Parkování opilého řidiče v Drásově: BMW převrátil přes střechu, podívejte se

Prvními nakaženými v kraji, které nemocnice zjistila v první polovině prosince, byly dvě zdravotní sestry z plicního oddělení. Dále se nákaza objevila u dvou dětí jedné z nich, poté také v adamovské základní škole. Zařízení ale zjistilo nakažené kromě Brna a Adamova také v Humpolci nebo Pohořelicích.

Prvním potvrzeným případem nákazy omikronem v České republice byla koncem listopadu žena z Liberce, která se vrátila z Afriky. Druhým potvrzeným případem byl člověk s úzkým kontaktem na tuto ženu.

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice. Podle expertů je omikron třikrát až čtyřikrát nakažlivější než dosud dominantní varianta delta.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) očekává, že v Česku bude omikron v populaci dominantní kolem poloviny ledna. Před "výrazným a prudkým nárůstem" nových případů koronaviru způsobených variantou omikron v úterý varoval ředitel Světové zdravotnické organizace pro Evropu (WHO) Hans Kluge. Podíl omikronu na celkovém počtu nakažených roste v řadě zemí a budí obavy vlád. Omikron už je dominantní v Dánsku, Portugalsku, Británii a Spojených státech, ve Francii představuje třetinu případů.