Greplův dům na rohu Husovy ulice a náměstí Československé armády, který prošel několikaměsíční kompletní rekonstrukcí, se pomalu otevírá veřejnosti. „V těchto dnech se do nových prostor přestěhují odbory městského úřadu, které doposud sídlily v budově bývalého okresního úřadu a v budově zámku," sdělila mluvčí vyškovské radnice Petra Bezdomniková. Změny zahrnují i stěhování některých odborů uvnitř budovy městského úřadu.

Objekt se nově dělí na původní starou část, Greplův dům a novou přístavbu, která ho propojuje se zbývajícími částmi městského úřadu. Na rekonstrukci a dostavbě pracovali dělníci od června loňského roku.

109 milionů korun

Samotné práce přišly na zhruba 109 milionů korun. „Je to obrovská investice, jsem však přesvědčený, že peníze byly vynaložené účelně. Na chátrající budově se udělal obrovský kus práce. Odbory jsme měli rozeseté ve třech budovách, rekonstrukce Greplova domu přináší komfort pro obyvatele, protože úředníci budou sedět v jednom objektu," upozornil vyškovský starosta Karel Goldemund.

S cenou nemá problém ani třeba důchodce Jindřich Novák z Vyškova. „Budova je součástí našeho kulturního dědictví, kterou musíme chránit, navíc by sloučení mělo pomoci s těmi příšernými frontami na zámku," doufá Novák.

Velký kus práce vidí na budově i vyškovský opoziční zastupitel Jan Procházka. Připomíná však, že už kdysi byla chyba, že město objekt nekoupilo, když mohlo. „Tehdejší koaliční zastupitelé doplatili na vyčkávací taktiku. Cena za odkup se jim zdála vysoká. A dům zbytečně dál chátral. Suma za současnou rekonstrukci je opravdu vysoká, musíme však přihlédnout k tomu, že nebýt Greplův dům památkově chráněný, některé práce by se nemusely dělat. Městu pomohla privatizace bytů. Kdybychom neměli fond bydlení, na rekonstrukci Greplova domu by se peníze jen těžko sháněly," připomněl Procházka.

Je však rád, že je přesun úředníků definitivním řešením. „Je to velký příslib do budoucna. Vše bude na jednom místě. Navíc nějaký soukromý majitel by opravu asi těžko zvládl, je to balík peněz, takže by to měl s návratností investic obtížné. Chodil jsem na kontrolní dny a musím říct, že se s pracemi vždy razantně poskočilo," dodal opoziční zastupitel.

Úředníci se přesunou v řádu několika dnů, jednotlivé odbory začnou na novém místě postupně pracovat ihned po přestěhování. Vyškované se však musejí připravit na zrušení některých úředních dnů. „Například zítra se lidé musejí obejít bez služeb odboru životního prostředí a živnostenského úřadu, které dosud sídlily v budově bývalého okresu. Úřední dny se kvůli stěhování ruší," zdůraznila vyškovská mluvčí.

Registry v lednu

Na svém místě zatím zůstanou registry řidičů a vozidel odboru dopravy, které se kvůli náporu klientů přestěhují až v lednu příštího roku. „Jde samozřejmě také o to, aby pracovníci mohli v první polovině ledna vydat všechny doklady řidičům, kteří si o ně do konce letošního roku požádají," naznačila Bezdomniková.

Město Greplův dům odkoupilo od soukromých vlastníků v roce 2008 za téměř patnáct a půl milionu korun. Přesunem úředníků chce zároveň ušetřit. Státu například platí za pronájem bývalého okresního úřadu.

O TOM, KDY SE STĚHUJÍ JEDNOTLIVÉ ODBORY, SE DOČTETE V ÚTERNÍM VYDÁNÍ VYŠKOVSKÉHO DENÍKU ROVNOST.