Hygienikové se zaměřovali například na zajištění zázemí pro osobní hygienu dětí, zásobování pitnou vodou nebo výskyt epidemií. „Dvanáctkrát jsme objevili závady ve stravovacích zařízeních. Patřily k nim potraviny neznámého původu, nevyhovující prostředí nebo nedodržování hygieny pracovníků v kuchyni," uvedla Marcela Hadámková z Krajské hygienické stanice.

Malí táborníci jsou podle dětské praktické lékařky Lenky Horálkové ohrožení hlavně virovými či bakteriálními nemocemi, které se lehce šíří v kolektivu. „Kvůli špatnému jídlu můžou dostat průjem nebo zvracet. Nejčastěji však děti přijíždějí z táborů s klíšťaty nebo odřenými koleny," konstatovala.

Podle epidemiologů se zatím na táborech v kraji neobjevilo žádné hromadné ani průjmové onemocnění. „Upozorňujeme ale písemně pořadatele na zhoršenou situaci s výskytem žloutenky typu A a navrhujeme proti ní prevenci," podotkla Hadámková.