Ta získá podle ředitele Jiřího Půčka šest nových učeben. „Jedna bude specializovaná pro polytechnickou výuku. Dobudujeme výtah, díky tomu bude objekt bezbariérový. Vznikne i poradenské pracoviště a pro učitele nové kabinety,“ vyjmenoval ředitel.

Rekonstrukci a přístavbu mateřské školy už zahájili v Drnovicích na Blanensku. „Vzniknou dvě nové třídy. Děti se zatím přestěhovaly do jiného objektu,“ sdělil starosta Petr Ducháček.

Ilustrační foto.
S jídelnou ve Slavkově o prázdninách zavře i školka

O dvě třídy bude větší i mateřinka Bílkova v Boskovicích. „Celé prázdniny bude zavřená. Děti se přemístí do ostatních školek ve městě,“ oznámil Jaroslav Parma z tamní radnice.

Největší opravy
• Školy v Blansku: náklady 5 a půl milionu Kč z rozpočtu města
• Přístavba MŠ Bílkova v Boskovicích: cena stavby 23 milionů Kč (dotace 90 procent)
• Rekonstrukce a přístavba MŠ Drnovice na Blanensku: cena stavby 22 milionů Kč (dotace 90 procent)
• Přístavba ZŠ Tyršova Slavkov u Brna: cena stavby 38 milionů Kč (dotace: 25 milionů Kč)
• Náklady na opravy mateřských škol ve Vyškově: 4 a půl milionu Kč z rozpočtu města
Zdroj: městské úřady

V Blansku opraví o letních prázdninách podlahy tělocvičen ve třech základních školách. Do pořádku dají také elektrické rozvody, omítky a někde pořídí i nové nářadí. „Základní škola Salmova potřebuje opravu střešní krytiny a renovaci jednoho modulu chlapeckých záchodů,“ uvedl místostarosta města Jiří Crha.

Nové oddělení školní družiny přistaví i na Základní škole Komenského v Adamově na Blanensku. „Se stavbou začneme na začátku července a potrvá do konce prázdnin. Cena opravy je zhruba dvě stě tisíc. V budoucnu už plánujeme maximálně modernizaci záchodů,“ řekla ředitelka školy Jana Burianová.

Jedna z největších plánovaných prázdninových rekonstrukcí ve Vyškově bude oprava podlahy ve sportovní hale na základní škole Purkyňova. Laminátové díly nahradí dřevěné.

Na základní škole Tyršova ve Vyškově pořídí nová sociální zařízení. „Jsem moc rád, že na tyto úpravy letos dojde, už jsou skutečně z bezpečnostních a hlavně hygienických důvodů potřeba,“ ocenil ředitel školy Zdeněk Pitela.

Klub vojenské historie Markland ve Skalici nad Svitavou uspořádal rekonstrukci bitvy mezi Rudou armádou a německými vojáky.
Rudá armáda přemohla fašisty. Po boji vojáci zapili mír

Další významná investice se chystá ve vyškovské základní škole Nádražní. Tam zateplí přístavbu školy.

JANA ŠTÉGNEROVÁ