Například dva hroby tak letos zrušili v Bučovicích. Nájemci totiž nereagovali na upozornění, které jim od správy hřbitova přišlo. „Jeden jsme pak převedli na jiného nájemce z rodiny. Lidi musíme kontaktovat tři měsíce dopředu, že vyprší doba, na kterou mají místo zaplacené. Většinou dochází k nějaké změně u deseti procent oslovených," přiblížila referentka správy veřejného bučovického hřbitova Jitka Vrabcová.

V případě, že skončí smlouva a nájemce nezaplatí na dalších deset let, čeká se jeden rok, než správa místo nabídne někomu jinému. „U nás bývá lhůta ještě delší, máme dost volných hrobových míst," poznamenal správce vyškovského hřbitova Jiří Lelek.

Za peníze města

Pokud nicméně nájemce zemře a nemá žádného potomka ani příbuzného, na kterého by smlouva mohla přejít, po uplynutí roční lhůty je na provozovateli, v případě Vyškova tedy jde o město, aby na vlastní náklady odstranil pomník a další součásti hrobu. „Jestliže jde o cennější věci, které nejsou nijak poškozené, případně jde o vkusnou desku, a nový nájemce s tím souhlasí, tak ho na místě ponecháváme," dodal Lelek.

Dlužníky se nájemníci, ačkoliv si hroby předplácejí, nicméně stát můžou. A to v případě, že zemřelý má příbuzné a ti, když místo dál nechtějí udržovat, ho neuvedou do původního stavu. Tedy že na něm ponechají třeba právě náhrobek. „V takovém případě se na ně hledí tak, jako by dál pokračovali v nájmu, a stávají se dlužníky," potvrdila Vrabcová.

Tělesné pozůstatky, které po změně nájemce v místě zůstanou, se ponechávají v zemi. „Když se narazí při kopání hrobu na ostatky, vytvoří hrobník hlubší jamku, kam je uloží a dno nového tak zůstane prázdné," sdělila referentka.

TEREZA DOLEŽELOVÁ