Přepych, nebo nutnost? Mít více než jedno auto v rodině dnes není nic výjimečného. Ve městech na Blanensku a Vyškovsku si většinou místní mohou pro placená stání koupit parkovací kartu a ušetřit. Jenže jen s jedním autem.

Třeba ve Vyškově je cena za první kartu zanedbatelná, druhé místo se pořádně prodraží. „Stojí dvě stě korun na rok pro první auto. Za druhé zaplatí lidé dva tisíce korun,“ uvedl zástupce velitele vyškovské městské policie Petr Urban.

Karty platí ve zpoplatněných parkovacích zónách. „Myslím si, že je to moc. Neřeknu, kdyby to byla pětistovka, ale dva tisíce za druhé auto je velký rozdíl. Doufám, že parkovací kartu nebudu nikdy potřebovat,“ podivil se například Vyškovan Michal Staněk.

Ilustrační foto.
Nové kamery v Jedovnicích už usvědčily vandaly. Další odradí, věří strážník

Za parkování auta na náměstí se roční cena vyšplhá na tři tisíce korun. Stejnou částku zaplatí i podnikatelé na dalších místech za první auto, za druhé jednou tolik. „Lidem jsme vydali sto až sto padesát karet,“ odhadl Urban.

Parkovací kartu si můžou koupit i obyvatelé Slavkova u Brna na Vyškovsku. Ti, kteří bydlí na náměstí Palackého. „Vydáme jim ale jen jednu,“ řekla mluvčí slavkovské radnice Veronika Slámová.

Lidé zaplatí tisíc korun, karta se váže k registrační značce auta. Podnikatelé můžou za tři tisíce korun parkovat na jednu kartu dvě auta. Slavkov má v současnosti vydaných jednadvacet karet. Deset pro obyvatele a jedenáct pro podnikatele.

Dostat se k lékaři nebo od něj bývá pro některé obyvatele Vyškova složité. Ti ze vzdálenějších částí se spoléhají na autobus. Poukazují však na malou frekvenci spojů.
Od lékaře? Lidem ve Vyškově chybí víc autobusových spojů

Boskovice na Blanensku nabízí předplacené karty na parkoviště v ulicích Bezručova a 17. listopadu za tisíc sto korun. Jsou vázané na registrační značku a na jedno z parkovišť. O čtyři sta korun dráž vyjde karta přenosná na více aut. „Platím parkovné jako každý jiný, vůbec nevím o možnosti, že bych si je mohla předplatit,“ zamyslela se Nela Skoupá z Boskovic.

V Blansku parkovací zvýhodnění pro místní nemají. Placená stání mohou Blanenští využívat stejně jako kdokoli jiný. Karta všechny stojí na měsíc asi čtyři sta korun. „Zájem je ale minimální,“ sdělil Jiří Charvát ze Služeb Blansko.

Kolik ročně platí
BOSKOVICE

∙ 1100 Kč za jedno auto a jedno parkoviště
∙ 1500 Kč firma/jméno, přenosná na více aut

VYŠKOV

∙ 200 Kč první auto, 2000 Kč druhé auto
∙ podnikatelé 3000 Kč první auto, 6000 Kč druhé

SLAVKOV U BRNA

∙ 1000 Kč, jen jedno auto
∙ podnikatelé 3000 Kč, nanejvýš dvě auta

IVETA BORKOVÁ