Chování lidí Nerudovy ulice příjemně překvapilo vedení slavkovské radnice. „V létě opravila společnost Vodovody a kanalizace Vyškov v Nerudově ulici kompletně kanalizaci a dohodli jsme se s nimi na tom, aby po skončení prací opravili celý povrch silnice. K tomuto účelu jsme uvolnili z městské kasy peníze, abychom předešli pouze provizorní opravě povrchu," zdůraznil slavkovský starosta Ivan Charvát.

Dohodu vodohospodáři splnili. „V momentě, kdy jsme celou silnici opravovali, těsně před dokončením jsme se rozhodli, že v místě vyměníme také obrubníky. V plánu byla v budoucnu také rekonstrukce chodníků. Jenže k našemu milému překvapení se toho lidé z lokality chytli a začali si chodníky před svými domy opravovat sami. Je to příkladná snaha obyvatel, kteří chtějí mít hezké okolí," připomněl starosta.

Lidé dávají chodníky do pořádku ve spolupráci s technickými službami města. Právě její vedení obyvatele oslovilo a nabídlo jim možnost zapojit se do dláždění. „Nevíme přesně, kdy by na chodníky byly peníze. Je to pro nás příjemné překvapení, že se dokáže víc než dvacet rodin pustit společně do něčeho takového," uvedl ředitel slavkovských technických služeb Radoslav Lánský.

Jak už to tak bývá, lavinový efekt spustila jedna rodina. „Opravili se plánované patníky a jedna rodina si vzápětí začala dláždit chodník před svým domem. Když to viděli ostatní, nechali se strhnout a dnes dláždí celá ulice. Zdá se, že během několika dní bude všechno hotové. Technické služby lidem dodávají jen potřebný materiál," vysvětlil Lánský.

Obyvatelům ulice šlo především o vzhled. „Chtěli jsme, aby naše ulice nějak vypadala a byla spravená, když už má novou silnici. My jsme s tím začali a hned po nás se přidali sousedé a další lidi z ulice. Pracovníci technických služeb by to určitě zvládli také, ale my jsme nechtěli na nic čekat. Neradi bychom chodili na podzim v blátě, a tak jsme se pustili do práce," poznamenal s úsměvem Slavkovan Jiří Kyjovský.

Někteří se do dláždění pustili sami, jiní si prostor nechali vydláždit zedníky. „Osobně jsem si chodník vydláždil sám, stejně jako řada sousedů. Ale třeba ti, kteří nemají čas, si práci zaplatili. Technické služby nám dodávají materiál, takže každý dostane, co potřebuje. Ať už jsou to dlaždičky, zámková dlažba, písek nebo cement," vyjmenoval Kyjovský.

Většina obyvatel ulice už své chodníky dokončuje. „Dláždění mám za sebou a už jen zametám. Máme hotovou kanalizaci, novou vodu, asfaltovou silnici, obrubníky, takže dodělat si chodník je už pohoda," dodal Slavkovan.

Dodávky materiálu si chválí i třeba Ivan Křivánek. „Díky tomu, že si chodník dělá každý sám, tak ho má jeden o něco vyšší než soused vedle, ale to ještě vyrovnáme. To hlavní je hotové. Napřed se udělal vodovod, potom se zjistilo, že je potřeba dodělat i kanalizaci. Ulice byla rozkopaná měsíce a nakonec se dodělal nový asfalt a obrubníky, takže už by byla škoda to nedotáhnout celé i s chodníky. Stavební práce v ulici by se zbytečně protahovaly," pochvaloval si Křivánek.

Ředitel technických služeb města Lánský ulici pravidelně navštěvuje a kontroluje dodávky materiálu. „Dohlíží na kvalitu a na dostatek materiálu. Jeho návozy koordinuje, za což mu patří veliký dík," podotkl Křivánek.