Jedním z lidí, kteří se o svůj kvas báli, byl i Pavel Sedláček z Vyškova. „Mám na zahradě dvě bečky švestek a když jsem v televizi viděl, že je zakázaný alkohol, dostal jsem strach, jestli si je vůbec budu moci vypálit," podotkl Sedláček.

Termín v pálenici měl totiž objednaný dlouho dopředu. „Naštěstí když jsem tam zavolal, tak mě uklidnili, že můžu v termínu klidně přijít, že nařízení vlády se těchto případů netýká," doplnil Sedláček.

Jeho slova potvrdil i majitel pálenice v Nesovicích Jan Kolařík. „Poslední dobou se často stává, že se mě lidé ptají, jestli jsem kvůli prohibici nezavřel, že mají připravený kvas. Naštěstí se mě to netýká, nedávno jsem se o tom bavil také s celníky a ti mi potvrdili, že proti pálenicím žádné námitky nejsou," řekl Kolařík.

V případě pálenic se totiž jedná jen o službu. „Zákazník si přinese kvas, my mu jej vypálíme a on si svůj produkt zase odnese. Alkohol tak vůbec neprodáváme," vysvětlil páleničář.

Předpokládá dokonce, že pálenice budou díky prohibici možná ještě vytíženější než obvykle. „Je možné, že než aby si lidé kupovali pálenku nejistého původu, budou mít větší zájem o vlastní pálení. Je to však běh na dlouhou trať, nechat vykvasit ovoce totiž trvá přibližně šest týdnů. Možná se současná situace v budoucnu projeví i tím, že si lidé vysází víc ovocných stromů," myslí si Kolařík.

Také švábenický páleničář Miloslav Skácel potvrdil, že pokud jde o prohibici, nijak se ho nedotkla. „Lidé si ovoce nasbírali dávno před tím, než tato aféra vypukla, a kvůli postupně přicházejícím zprávám si nebyli jistí, co bude dál. Pálení však pokračuje beze změn," ujistil Skácel.

Nabízet a prodávat se pálenky však nesmí. „Vypálený alkohol vždy sloužil jen pro vlastní spotřebu majitele a prodávat se nesměl nikdy, takže to není žádné neštěstí. Některé pálenice ovšem po ukončení pěstitelského pálení přecházejí na bázi lihovaru, kde jsou pak jiné podmínky. Platí se tam vyšší daň a alkohol se prodávat může. Těch se v takovém případě zákaz týká," vysvětlil páleničář.

Letošní sezónu si však budou všichni pěstitelé, majitelé palíren i konzumenti pálenek pamatovat nejen kvůli prohibici. „Ovoce se urodilo velmi málo a co nezmrzlo, posbírala na Vyškovsku hejna špačků. Troufnu si tvrdit, že teď prožíváme nejslabší sezónu za posledních patnáct let," myslí si Skácel. Páleničář Kolařík dodal, že doufá, že příští sezona bude lepší. „Přece jen je lepší, když člověk v současné době ví, co pije," řekl.

Týden trvající prohibice sice nezasáhla páleničáře, hospodským však sráží tržby. Ti se snaží se přizpůsobit třeba i změnou sortimentu.