Právě nájemné představuje jednu z nejobjemnějších položek mezi pohledávkami. „Za něj a služby evidujeme dluh přes deset milionů korun. V těsném závěsu, pouze o dva miliony méně, jsou dopravní pokuty. Asi čtyři miliony lidé dluží za svoz odpadů. Jsou to především obyvatelé bytových domů, kterým se popelnice vyváží, i když nezaplatí," vyjmenovala Bezdomniková.

Objem peněz v pohledávkách roste také v Ivanovicích na Hané. Nemalou částku tam dluží lidé za svoz komunálního odpadu. Vymahatelnost je ale velmi nízká.

Platí přísný dohled

„Když opomeneme ty, kteří mají třeba úřední adresu a není reálně co exekuovat, stává se také často, že se dlužníka nepodaří dohledat. Na takové případy jsme ale bohužel krátcí. Nezbývá nám, než dluh nakonec odepsat, a tak o peníze definitivně přijít," popsal starosta Ivanovic na Hané Jozef Heretík.

Naopak v Bučovicích jsou v poslední době s výběrem peněz spokojení. „Zavedli jsme přísný dohled a množství peněz, které se nám podaří získat zpět, se tak zvedlo," pochvaloval si starosta Bučovic Radovan Válek.

Mluví o tom ostatně i statistiky finančního odboru bučovické radnice. Zatímco na začátku roku jeho pracovníci evidovali celkem přes tři miliony tři sta tisíc korun na pohledávkách vůči firmám, ke konci roku je částka o pětadvacet procent nižší. „Co se ale příliš nedaří, je vymáhání peněz od fyzických osob. Tam jsme na začátku roku evidovali dlužnou částku v celkové výši přes pět milionů korun. Ke konci roku vzroste skoro o devatenáct procent. Celkový objem pohledávek se tak zvýší, i přesto si ale myslím, že můžeme letošní rok považovat za úspěšný, co se týká vymáhání pohledávek," komentoval výsledky vedoucí bučovického finančního odboru Michal Vrána.

Problém podle jeho slov dělají především pokuty od policie. „Nejhorší je to s těmi za dopravní přestupky. Celkem dělají pětasedmdesát procent objemu pohledávek u fyzických osob. Důvodem nesplácení jsou obecně vysoké částky, které policie uděluje. V této položce proto zaznamenáváme každoročně nárůst. Naopak výběr pokut od strážníků a místních poplatků se postupně zlepšuje," podotkl Vrána.

I v Bučovicích ale odpisy znají. „Děláme to s penězi, které jsou opravdu reálně nedobytné," zmínil Vrána.

Pomáhá i strážník

Podobně jsou na tom v Rousínově. „Odepisovat musíme, někteří lidé jsou totiž nedohledatelní. Jinak se nám ale daří podstatnou část peněz získat. Je to ale za velkou cenu a velké úsilí. Pomáhá nám v tom také náš strážník, který lidem doručuje upomínky," přiblížil rousínovský starosta František Havíř.

Rostoucí pohledávky trápí i slavkovskou radnici. „Jejich počet i objem roste. Obávám se ale, že podstatná část z těchto peněz je reálně nedobytná. Dluží je totiž sociálně slabí nebo také lidé bez majetku, na které nelze vypsat exekuční příkaz," shrnula vedoucí finančního odboru slavkovské radnice Simona Vaňková.

Recept na alespoň nějaký úspěch při vymáhání dluhů má vyškovská radnice, která je svým způsobem úspěšná při řešení pohledávek za nájemné. „Velmi úzce spolupracujeme se sociální pracovnicí a také občanským sdružením IQ Roma Servis. Díky tomu se nám daří dluhy u jednotlivých domácností stabilizovat a postupně snižovat, aniž bychom museli přistupovat k soudnímu řešení. Díky tomu se ušetří nemalé peníze, které by dlužníkům v souvislosti se soudním řízením vznikly," poukázala Bezdomniková.

Podle ní jde totiž často o nemajetné rodiny žijící ze sociálních dávek, které jsou navíc zatížené mnoha komerčními úvěry. Další náklady vynaložené na soud by proto pravděpodobnost splacení dluhu rozhodně neurychlily.