Nejnovější z pěti automatů v regionu stojí v Rousínově. „Už když jsme ho kupovali, počítali jsme s nižším zájmem, proto je poloviční oproti třeba těm ve Vyškově. Lidé tam však chodí, denně odeberou sto dvacet litrů mléka,“ vypočítal předseda představenstva společnosti Agros Vyškov–Dědice Cyril Sigmund. Družstvo Agros dodává mléko do čtyř z pěti automatů v okrese. Jeden mlékomat má také v Brně.

Zatímco při prvním spuštění mlékomatu ve Vyškově před rokem lidé chodili jako diví a denně si odnesli přes pět set litrů mléka, v současné době je stejný objem mléka odebíraný ze všech pěti automatů firmy Agros dohromady. „Teď denně prodáme pět set padesát litrů,“ podotkl Sigmund.

Nejhorší podle něj bylo letní období, na podzim se odběr stabilizoval. „Teď už si pro mléko chodí pořád stejní lidé. Ti, kteří nejsou líní, protože mnoho lidí nedokáže překonat myšlenku, že jim nestačí jen dojet někam autem a nakoupit si tam všechno,“ myslí si předseda.

Letošního léta, které by mohlo znovu způsobit pokles prodeje, se nebojí. „Myslím si, že už takový propad nebude, protože lidé jsou zvyklí už mléko odebírat pravidelně a ani vyšší teploty jim v tom nezabrání,“ řekl Sigmund.

Z poklesu prodeje kromě lidské lenosti viní také hygienika Michaela Víta, který před časem označil nepřevařené mléko z mlékomatů za rizikové. „Místo aby vysvětlil, jak je čerstvé mléko zdravé a proč ho mají lidé pít, tak udělal úplný opak, takže se spousta lidí úplně zbytečně vyděsila,“ vyčetl Vítovi Sigmund.

Stejný názor má i předseda zemědělského družstva Agronet Nesovice Josef Veselý. Jeho družstvo dodává mléko do automatu v Bučovicích. „Tvrzení hygieniků o rizikovosti čerstvého mléka nás jednu dobu hodně poškodilo, ale teď už je snad situace v normálu a dokonce zájem pozvolna stoupá. Naše mléko je kvalitní a lidé to oceňují,“ prohlásil Veselý.

Bezkonkurenční pití

A lidé, kteří si k mlékomatům nosí své lahve, názor zemědělců potvrzují. „Já pro mléko chodívám každý den, beru si vždy litr. Na pití je úplně bezkonkurenční, to, co se prodává v supermarketech, se s ním vůbec nemůže srovnávat,“ řekla například Marie Plisková z Vyškova. Dodala, že pro mléko často chodívá i její vnučka.

Tvrzení o rizikovosti mléka se nebojí. „Piju ho už dlouho a nic se mi nestalo, nevím taky proč. Hygienici nám doporučují jen samé chemicky upravené potraviny, ale pravé čerstvé mléko od krávy je nepřekonatelné a rozhodně zdravé,“ dodala Plisková.

Hygienici varovali, že nepřevařené mléko může zvýšit riziko nákazy klíšťovou encefalitidou.

Právě jí se za určitých okolností mohou nakazit i ovce, kozy nebo krávy. Vir zůstává v krvi zvířat přibližně týden. A z krve se pak dostává i do mléka.

Epidemioložka Renata Vaverková z krajské hygienické stanice však pochybovače ujistila, že něco takového se stává opravdu jen výjimečně a to ještě jen u mléka, které neprošlo tepelnou úpravou.