Lidé na Vyškovsku se snaží si přivydělat sběrem ovoce. Ne vždy je však cesta, kterou k ovoci přišli, legální. Na první pohled totiž vypadají, že nejsou ničí, jenže i stromy u silnic mají své majitele. Sběrny přijímají v hojné míře především jablka, šípky kvůli malému zájmu v minulých letech nevykupují.

Lidé, kteří mají vlastní zahrady, si jablka třídí. „Mám asi pětadvacet jabloní, které toho sice letos moc neurodily, ale něco se nasbírat dá. Nejlepší jablka trhám přímo ze stromu a uchovávám si je ve sklepě, kde vydrží i několik měsíců. Jablka, která setřesu, nebo spadnou, potom dělím na ta, ze kterých si nechám udělat mošt, a zbytek sesbírám do pytlů a odvezu do výkupu. Ceny se letos vyšplhaly až na dvě koruny za kilo, což je proti minulým rokům výborná cena," pochvaloval si Vyškovan Zdeněk Kozubík.

Za vysokou výkupní cenou je především letošní nízká úroda ovoce, které z velké části pomrzlo. „Stačí vyjet kamkoliv za město a všude lze spatřit skupiny lidí, které kolem silnic sbírají ovoce, hlavně jablka," uvedl vedoucí vyškovské oblasti Správy a údržby silnic Zdeněk Gardelka.

Stromy prodávají

Stromy kolem silnic vlastní kraj a pečují o ně právě silničáři. Jejich otrhání však není jen tak. „Dřív jsme si na sběr ovoce najímali česače, hlavně na třešně, ale nyní na to možnosti nemáme. Naopak většinu alejí se nám už podařilo prodat. I v současné době stromy k prodeji nabízíme takzvaně nastojato, tedy jen jejich úrodu. Ceny jednotlivých stromů se pohybují v desítkách korun," vysvětlil.

Uhlídat úrodu kolem cest je však velmi těžké. „Odkoupené aleje si už musí hlídat sami jejich vlastníci, na což je i upozorňujeme. Často nám totiž volají, že jim stromy někdo očesal. Na alejích, které ještě vlastníme, se nám jablka také ztrácí. Ale když jede náš dozor kolem, tak je leda zažene, a než přijede policie, jsou už pryč," prohlásil Gardelka.

Policisté takové jednání řeší většinou jako přestupek proti majetku. „Záleží na výši škody, ale ta se u sběru ovoce převážně přes pět tisíc korun nepřehoupne. Takže tyto případy mívá na starosti přestupková komise," informovala vyškovská policejní mluvčí Iva Šebková.

Většinu ovoce, které letos lidé do sběren nosí, tvoří jablka. „Pomalu nic jiného ani nevykupujeme. Ostatní ovoce si lidé buď zavařují, nebo ho mají na kvas. U jablek se nám dokonce oproti loňsku zvýšil výkup asi o deset procent," prozradil vedoucí výkupny působící na Vyškovsku Drahomír Bábek.

Nově se sběrna rozhodla nevykupovat šípky. „Ty jednak z větší části pomrzly a pravděpodobně by se ani nepovedlo udělat z nich ucelenou dodávku. Každým rokem nám jich totiž lidé nosili méně. Asi třetinu nám pak dodávaly základní školy, které od toho postupně také upouštějí," vysvětlil Bábek.

Víckrát do týdne

Výkupy ovoce sběrna organizuje také v jednotlivých obcích regionu. „Přistavujeme kontejner, kam nám jablka lidé vysypou. Hned tak poznáme, jestli nejsou nahnilá, nebo vykrajovaná. Ty bychom nevzali. Potlučená být však můžou. Tam, kde je úroda silná, jezdíme i několikrát týdně, jinde výkup uděláme třeba jen dvakrát," poznamenal Bábek.

Ovocné stromy u silnic navíc do budoucna nahradí stromy okrasné. „Když nyní vysazujeme nové aleje, nahrazujeme původní stromy především javory, občas i lípami. Ve vyšších polohách Drahanské vrchoviny jsme se snažili vysazovat jeřáby, ale napadla je houba, takže nyní hledáme řešení, jakým způsobem je zachránit," doplnil Gardelka.