Podle něj obyvatele potěšilo, že se snaží řešit některé problémy Bučovic. „Především chátrající areál bývalých UP závodů, který město dlouhodobě zatěžoval,“ myslí si Horák. Lidovci v Bučovicích získali v patnáctičlenném zastupitelstvu osm mandátů.

Takové štěstí neměli ve Vyškově, jde naopak jedno křeslo ztratili. V roce 2014 získali 14,97 procent hlasů, letos to bylo jen 11,45 procent. „Z celkové výsledku jsem zklamaný. Přišli jsme o jeden mandát, přitom moje ambice byla obhájit stejný počet mandátů jako za mého předchůdce. Takže pro mě je to určité zklamání. Co a jak bude dál, budeme řešit s kolegy ještě dnes a zítra,“ řekl v sobotu lídr kandidátky Richard Šimáček. Sám se do zastupitelstva nedostal.

Sčítání volebních lístků.
Komunální a senátní volby 2018 skončily. Podívejte se na online zpravodajství

Ztráty ve Vyškově počítá i ČSSD. Ta sice získala největší důvěru voličů s 21,6 procent hlasů. Je to ale o necelých deset procent méně než v předchozích komunálních volbách. Přesto je lídr a starosta Karel Goldemund spokojený. „S ohledem na to, co napáchal Sobotka, je to skvělý výsledek. Děkuji nejen voličům, ale i všem mým spolupracovníkům,“ byl spokojený Goldemund, který také od lidí získal největší počet hlasů, 5,66 procent.

V pořadí druhé skončilo hnutí ANO 2011 s víc než patnácti procenty. Jeho lídrem je Karin Šulcová, která ve vyškovském zastupitelstvu usedne poprvé. „Rozhodně počítám s tím, že takzvaně budu slyšet,“ ujistila.

S výsledkem jsou spokojení. „Máme o jeden mandát víc a to je pro nás úspěch. Pravděpodobně se nám podařilo některé voliče sociálních demokratů, kteří chtějí změnu, přetáhnout na naši stranu, za což jsme rádi. Sociální demokraté mají z devíti mandátů jen šest, tím pádem jde vidět, že trošku slábnou a je prostor pro ostatní,“ uvedla Šulcová.

Aktuální zpravodajství z celého volebního víkendu vám bude přinášet početný tým Deníku Rovnost. Podívejte se na jeho členy:

ČSSD ve Vyškově začne vyjednávat o koalici v neděli. „Jako první oslovíme občanské demokraty,“ prozradil starosta Karel Goldemund.

Místostarosta Karel Jurka (ODS) počítá s tím, že jednání o koalici bude trvat dlouho a bude složité. „Letošní volby jsou specifické tím, že hlasy byly rozmělněné mezi všechny kandidující strany a všechny mají v zastupitelstvu svého zástupce,“ vysvětlil Jurka.

To v ANO 2011 nelenili. „Vyjednávání jsme zahájili hned po zveřejnění výsledků. Konkrétnější ale ještě nebudu,“ zmínila Šulcová.

V Rousínově sečetli výsledky voleb nejdřív ze všech města Vyškovska. S víc než dvaatřiceti procenty zvítězilo sdružení Pro Rousínovsko, které v patnáctičlenném zastupitelstvu získá pět mandátů. Nejvíc hlasů, necelých deset procent, získal současný starosta Jiří Lukášek. Čtyři mandáty připadnou lidovcům, tři sdružení S rozumem pro veřejnost, dva občanským demokratům a jeden získali komunisté.

Nejlepší volební zpravodajství z vašeho okresu, kompletní výsledky všech obcí, vizitky zastupitelů okresního města, analýzy možných koalic. To vše nejpodrobněji a nejkvalitněji v pondělním vydání Deníku Rovnost.

Sečteno už mají i ve Slavkově u Brna. S téměř osmadvaceti procenty ve městě s přehledem zvítězili sociální demokraté v čele se starostou Michalem Boudným, jako jediný z kandidátky získal přes tisíc hlasů. Druzí občanští demokraté mají 16,23 procent hlasů, třetí jsou s víc než čtrnácti procenty lidovci. Volební účast ve Slavkově přesáhla dvaapadesát procent.

Celková volební účast na Vyškovsku byla 52,23 procent.