Právě vyškovská organizace Moravského rybářského svazu vyčistila hráz od náletů a odpadků. „Město navíc za zhruba šedesát tisíc korun zajistilo úpravu terénu vzdušné části hráze, osetí trávou a výsadbu aleje dubů," připomněla mluvčí vyškovské radnice Dana Ryšánková.

I když je vyškovský rybník Kačenec sevřený dálnicí a z druhé strany průmyslovou zónou, mohl by v dalších letech víc fungovat jako plíce pro Vyškov. „Jsem jednoznačně pro, zvlášť když se vyřeší lepší přístup i třeba s kočárkem nebo s malým dítětem na kole," podotkla třeba Dita Nováková.

Město si nutnost lepšího přístupu cyklistů a pěších k rybníku uvědomuje. „Už brzy se pustíme do zpevnění cest. Chceme také pokračovat ve výsadbě zeleně. Zpracováváme rovněž studii na propojení lokality s ostatními částmi Vyškova, hodláme rozšířit rekreační zónu. Rádi bychom také vyřešili přístupové cesty. Dnes je dobře zvládnutá pouze ta z Polní ulice, zaměříme se však i na cestu od průmyslové zóny a také na přístup přes malý Kačenec," ujistila mluvčí města.

Od začátku měsíce také okolí nádrže obsadili rybáři. Podle hospodáře vyškovské organizace Moravského rybářského svazu Petra Bárka je v nádrži momentálně asi čtyři a půl tuny ryb.

Hodně línů i okounů

Z toho tvoří čtyřiatřicet metráků kapr. „V obsádce jsou dál kromě kapra sumci, štiky nebo amuři, máme v rybníku také tolstolobiky. Tolstolobik je prakticky sportovní rybařinou těžko lovitelná ryba, ale chtěli jsme ji tam mít, aby byla obsádka pestrá. Ve velké míře jsou pak v Kačenci i líni a okouni," vyjmenoval Bárek.

Přesto se objevují hlasy, že je v rybníku po opětovném napuštění ryb málo. „Uvidíme, jak to vedení rybářské organizace dál zamýšlí, ale je tu zatím strašně málo ryb. Něco sem dali, ale myslím, že to bude brzy vylovené. Měli zavést, aby se mohlo chytat, ale první měsíc by se musely ryby pouštět zpátky," myslel si jeden z rybářů, který redakci nechtěl sdělit své jméno.

Rybáři však hodlají k ročním rybám nakoupit a nasadit i rybu generační. Ke tření ryb, tedy k rozmnožování, při němž samice vypouští do vody jikry a samec je zaplavuje mlíčím, pak bude podle Bárka docházet už ve sportovní vodě. „Nikoliv jen na chovných místech. Plánujeme spolupracovat s rybníkářstvím Pohořelice, obsádky chceme víc," ujistil hospodář.

Na odbahnění čeká také menší z vodních děl, Kačenec I. „Žádost o dotaci z ministerstva zemědělství máme podanou, čas jsme měli do konce března. Nyní se vyhodnocuje a očekáváme verdikt. Pokud uspějeme, dojde k odstranění sedimentů a zpevnění břehů," řekla Ryšánková.

Znovu napuštěný velký Kačenec vlastní město, ale v nájmu ho mají rybáři, proto se investorem odbahnění stali právě oni. Za pomoci města se jim podařilo získat dotaci od ministerstva zemědělství ve výši přes čtrnáct milionů korun. Zbylou částku, přes čtyři miliony, zaplatilo město ze svého rozpočtu. „Původní projektované náklady byly dokonce pětadvacet milionů, ale soutěž částku snížila na celkových zhruba osmnáct a půl milionů korun. Město se také postaralo o zpracování projektu a vyřešení majetkových záležitostí," doplnila.

Místostarosta Celý: V květnových dnech se už někteří lidé koupali

Vyškov – To, že je klidových zón v okresním městě nedostatek, si uvědomuje i místostarosta Vyškova Roman Celý. Nejen o odstranění a odvezení usazenin a úpravách narušených břehů Kačence byly několik měsíců dlouhé práce. Vyškovská radnice chce totiž společně s rybáři nádrž teď hlavně víc zpřístupnit lidem. „Snahou města je přiblížit okolí Kačence víc lidem, aby bylo zajímavé nejen pro rybáře, ale také pro rodiny s dětmi, sportovce i třeba starší ročníky," tvrdí o plánech radnice vyškovský místostarosta.

Budou tedy Vyškované u odbahněného rybníku častěji čerpat nové síly?

Určitě budou. Chceme docílit toho, že z lokality bude skutečně především klidová zóna. Dál řešíme zpevnění cest a celkově lepší možnost přístupu cyklistů a pěších k rybníku.

To, že je klidových zón v okresním městě nedostatek, si uvědomuje i místostarosta Vyškova Roman Celý.

Kolik peněz to bude radnici stát?

Do příštího zasedání vyškovského zastupitelstva půjde materiál, který obsahuje právě zpevnění cest v okolí nádrže. Půjde o cestu přes hráz a cestu přes levý břeh Kačence. Na tyto práce chceme uvolnit přes osm set tisíc korun.

Před časem vedení Vyškova zvažovalo různé varianty jak v podobě cyklistických tras, tak i například k vytvoření naučné stezky…

Aktuálně jsme vyčlenili asi šedesát tisíc korun na studii, která nám má napovědět, co vše do území v okolí rybníku můžeme začlenit. Všechno je otázkou dalších jednání, k naučné stezce nebo rozmístění informačních tabulí se ale rozhodně přikláním. Chceme oblast dál udržovat. Všem nám jde o vytvoření prostředí pro odpočinek a krátkodobou rekreaci pro zájemce z Vyškova a okolí. K docílení toho, aby lidé skutečně ke Kačenci často vyráželi na procházky, hodláme také zabránit průjezdu aut přes hráz.

Dlouhodobě panuje idea, že by Kačenec mohl znovu sloužit k přírodnímu koupání. Už jste viděl nějaké plavce?

Kvalita vody je dobrá, a když panovalo několik květnových dní to skutečně tropické počasí, jednotlivci se už v rybníku koupali.

A nějaké ohlasy od nich máte?

Nepředpokládám nějaké masivní koupání, ale lidé, kterým vadí přeplněné aquaparky nebo chlorovaná voda, si cestu k nádrži najdou i za tímto účelem. S pár lidmi jsem mluvil a s přírodním koupáním na Kačenci byli spokojení. Zájemci o koupání mají vyhrazené místo ke koupání označené. Zda by město mohlo nějak lépe koupání zpřístupnit, nám napoví až právě studie, kterou si necháváme od projektanta udělat.

Nebudou plavci rybáře rušit?

Koupání je sezonní záležitostí. Když jde někdo na ryby, tak je to většinou ráno nebo večer. Lidé se koupou přes den, navíc mají místo vyhrazené.

Přednost na odbahnění dostal po projednání na ministerstvu zemědělství dvanáctihektarový Kačenec II. Věříte tomu, že se odbahnění dočká také malý Kačenec?

Určitě. Znovu jsme podali žádost o dotaci a budeme doufat, že to tentokrát vyjde. Poprvé jsme totiž neuspěli. Jedním z hlavních argumentů, které by mohly v získání dotace pomoci, je nutnost jeho vyčištění, aby se nám znovu nezanášel už odbahněný Kačenec II.

Město se také hodlá pustit do obnovy Marchnického hájku. Další klidovou zónou Vyškova jsou pak Smetanovy sady. Stále jejich rozšiřování ve směru do Dědic visí na majetkových otázkách?

Ano, další postup zatím vázne v dořešení majetkových vztahů. Už několik let řešíme odkoupení některých pozemků. Je tam spousta soukromých majitelů, někteří o prodej nemají zájem. Je pravděpodobné, že se některým místům budeme muset v rozšíření parku vyhnout. Ale to je zatím předčasné řešit.

Jak šel čas: odbahnění nádrže Kačenec

• jaro 2010 – rybáři ve spolupráci s městem podávají žádost o dotaci na ministerstvo zemědělství na odbahnění Kačence II.

• listopad 2010 – začíná výlov Kačence II, vypuštěný nebyl čtyřicet let.

• únor 2011 – rybáři vybírají dodavatele prací. Současně město ve spolupráci s rybáři zajišťuje přípravné práce na podání žádosti o dotaci na odbahnění Kačence I.

• červen 2011 – práce brzdí námitka jednoho z účastníků výběrového řízení. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ji však zamítl.

• srpen 2011 – bagrování a úpravy Kačence začínají. Vybagrovaný sediment z Kačence se bude vyvážet na pozemky zemědělského družstva Rostěnice. Vítězná firma čekala na to, až se dokončí alespoň část žní. Rybáři společně s městem už také vědí, že ministerstvo zemědělství zamítlo žádost na odbahnění menšího z vodních děl, tří a půl hektarového Kačence I.

• podzim 2011 – úpravy nádrže mají skončit do konce roku, dělníci zpevňují břehy, vyvezli na sedmašedesát kubíků zeminy.

• leden 2012 – v polovině měsíce došlo k předání stavby zpět rybářům. „Práce skončily, s výsledkem jsme spokojení. Vítězná firma opravila celé opevnění odtokové strouhy. V průběhu února dojde už pouze ke srovnání povrchu," prozradil tehdejší předseda místní organizace Moravského rybářského svazu Petr Uhlíř.

• březen 2012 – rybáři začínají s opětovným napouštěním nádrže. „Rozhodli jsme se, že nádrž necháme přes zimu vymrznout. Důvodem je rozpraskání bahna, aby se v sedimentu uvolnily plyny a dostaly se pryč," vysvětlil Uhlíř.

• červen 2012 – rybáři společně s vyškovskou radnicí slavnostně otevírají rybník Kačenec II, na břehy se vrací rybáři.