Překvapilo vás rozhodnutí o návratu roušek do škol? Jak se s ním vyrovnáte?

Situace je podstatně jednodušší oproti otevírání škol na jaře. Důležité je, že děti nepotřebují roušky ve třídách při výuce, kde by to bylo obzvláště náročné. Stále ale zůstávají povinné pro pohyb po chodbách a společných prostorách. Na druhou stranu místo deseti tříd na jaře jich od září otevřeme sedmadvacet. Nějak se s tím zkrátka musíme vypořádat. Manuál od ministerstva školství jsme si k novým opatřením již prostudovali, ale je stále plný nejasností.

Co vás v něm zaskočilo?

Je to třeba povinnost poskytnutí technické podpory znevýhodněným domácnostem v případě distanční výuky. Není nám jasné, jak bychom to řešili, pokud třeba nějaké rodině chybí funkční připojení k internetu.

Ohrozí roušky fungování družiny nebo kroužků?

Právě fungování školní družiny zmíněný manuál také dostatečně neřeší. Na družinách se totiž obvykle míchají děti z více různých tříd najednou. Smyslem současných opatření přitom je, aby se děti z více tříd setkávaly ve škole co nejméně. Podobné to je také v naší herně. Souvisí s tím pochopitelně i činnost kroužků, některé z nich raději zrušíme.

Vernisáž fotografií nekonvenčního fotografa Petra Stillera ze Sociálně nadačního fondu města Brna a Jihomoravského kraje.
Štěstí se k nim otočilo zády. Výstavu nafotil z vozíku spouští ovládanou ústy

Mohou se děti nadcházející školní rok těšit na školní výlety a exkurze?

Bohužel je rušíme. Dodržení hygienických podmínek by bylo příliš náročné, zvláště kvůli zajištění cestování v městské hromadné dopravě. Zároveň potřebujeme využít čas ve škole především pro výuku, abychom dohnali skluz, který mají děti v probíraném učivu kvůli uzavření škol v souvislosti s opatřeními proti koronaviru. Snad bude na jaře více klidu a vše dětem vynahradíme.

Začátek školního roku bývá pro mnohé žáky prvních ročníků ve znamení spolupráce s rodiči, kteří je ve škole navštěvují. Umožníte jim to?

V naší škole je zvykem, že rodiče prvňáčkům první týden poskytují podporu. Pomáhají jim obvykle v šatně. Toto letos neumožníme. Zároveň však na první školní hodinu rodiče prvňáků do tříd pustíme. Budou přitom nosit roušky a dodrží veškerá hygienická opatření. Jejich přítomnost je zvyk, navíc se tam probírá spousta praktických informací.

Jaký režim plánujete s nadcházejícími omezeními ve školní jídelně?

Oproti systému na jaře tam je uvolnění. Dříve se mohlo stravovat zároveň jen dvakrát patnáct osob, ale nyní bude režim více podobný restauracím, kde se stravují také pouze s odstupy a bez roušek. Naše jídelna má kapacitu sto dvacet dětí, takže se naše práce alespoň urychlí. Už při převzetí jídla u výdejního okénka si už nevyberou, dostanou jídlo rovnou s příbory. Problematické bude především nádobí, které se má umývat při vysokých teplotách v myčce. Zajišťujeme výdej dvou tisíc jídel, takže to bude obtížné.

Nákupy v čase koronaviru. Ilustrační foto
Roušky jsou zpět. Vrátí se do obchodů či městské dopravy. V kraji jich mají dost

Počítáte s dalšími hygienickými opatřeními?

Zvládneme je bez problémů. Především to souvisí s dezinfekcí. Ta bude dostupná ve dveřích i u toalet a samozřejmě i v učebnách.

Využijete nějaké vlastní zásoby ochranných pomůcek?

Ještě jich máme dost z minula. Pro naše zaměstnance jsme nechali vyrobit ochranné štíty. Máme také dostupné stojany na dezinfekci.