Bývalý majitel mlékárny zastavil výrobu kvůli nedostatku peněz už před nějakou dobou. S odprodejem je spokojený. „Jsem rád, že jsme se dohodli a že zůstane výroba ve Švábenicích zachovaná. Má tu dlouhou tradici a byla by škoda, kdyby měla skončit,“ uvedl bývalý majitel sýrárny Vladislav Dobiáš.

Prodat mlékárnu měl bývalý majitel původně už letos na jaře. „Nebyl ale čas někdy z jedné, někdy z druhé strany. Takový prodej není každodenní záležitostí a nějakou chvíli trvá, než se vyřeší všechny náležitosti,“ vysvětlil prodlevu Dobiáš.

Nový majitel odmítl podat Vyškovskému deníku Rovnosti podrobnější informace o budoucích plánech společnosti. „Momentálně nemám důvod se k ničemu vyjadřovat. Žádné informace proto já ani další spolupracovníci poskytovat nebudeme,“ řekl jednatel společnosti Milki-trans Karel Tuže.

Už v minulosti ovšem redakci potvrdil, že chce obnovit výrobu tradičního Maršovského sýra, který žádná jiná firma nevyrábí. „Jednoznačně chci výrobu postavit na Maršováku. Zachováme také výrobu sýra, který se vyvážel až do Arábie. Na rozjezd to vidím tak na osm až deset druhů,“ nastínil své plány koncem června Tuže.

Práce už začaly

Na obnovení výroby se podílí také bývalý jednatel sýrárny a budoucí zaměstnanec Milki-trans Jan Sedlařík. „Jednou z podmínek převzetí bylo, že pomůžu nové firmě rozjet výrobu. Budu v podniku zaměstnaný jako mlékař,“ potvrdil Sedlařík. Podle jeho slov už začali v podniku práce. „Výroba by se mohla rozjet už v únoru,“ dodal Sedlařík.

Švábenický starosta Josef Kubík se dozvěděl o tom, že má sýrárna nového majitele, zatím pouze z druhé ruky. Přes kýžený podpis a zahájení prací v podniku zůstává skeptický. „Nový majitel s námi ještě nejednal, takže nevíme, jaký je jeho záměr. Sice už začal v prostorách sýrárny nějaký pohyb, ale já jsem byl v této otázce vždycky pesimista. Jsem zvědavý, s čím nový majitel přijde,“ řekl Kubík.

Případné zachování sýrárenské tradici ve Švábenicích by ovšem uvítal. „Pokud se podnik skutečně rozjede a zaměstná navíc nějaké lidi, bude to jedině dobře, protože má dlouhou tradici a volná pracovní místa se vždycky hodí,“ dodal starosta.

Švábenická mlékárna měla dlouholetou tradici a vyráběla mimo jiné vyhlášený Maršovský sýr – speciální plísňový sýr, který dosud nevyrábí žádná jiná firma. Byla vyhlášená i silně slaným sýrem balkánského typu Akawi, který byl ve své době obrovským hitem a firma ho vyvážela až do daleké Arábie.Pak se však dostala do problémů s penězi.

Čtěte také: Ve Švábenicích začnou zase dělat sýr