Velký zájem je o studium na gymnáziích. V Blansku a v Boskovicích přijmou po šedesáti dětí na čtyřleté a třiceti na osmileté gymnázium. „Na obor osmileté gymnázium se loni hlásilo přes devadesát žáků. Na čtyřleté pak víc než stovka studentů,“ potvrdila oblibu školy ředitelka boskovického gymnázia Alena Svanovská. Většina jejích svěřenců odchází po maturitě na vysokou školu.

Školáci, které vysokoškolské studium neláká, mají v Boskovicích možnost přihlášku odevzdat na Střední škole André Citroëna. „Z maturitních oborů je největší zájem o obory informační technologie, autotronik, mechanik strojů a zařízení a zejména o nový obor bezpečnostně právní činnost,“ prozradil ředitel školy Karel Ošlejšek. Připomněl, že o absolventy všech technických a řemeslných oborů mají zaměstnavatelé nyní velký zájem.

S uplatněním nemají problém ani absolventi Masarykovy střední školy v Letovicích na Blanensku. Největší zájem je o obory elektrikář silnoproud, truhlář, stavebnictví-pozemní stavby a nábytkářská a dřevařská výroba-interiérová tvorba. „I přes velikou poptávku firem jsme zaznamenali pokles zájmu dětí o obor zedník,“ všimla si ředitelka školy Helena Marešová.

Ředitel knihovny v Blansku Lukáš Dlapa.
Posledního půl roku čtu hlavně stohy zákonů, vypráví šéf knihovny Dlapa

Na úřadu práce nekončí ani absolventi Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Sochorova ve Vyškově. Škola nabízí tři maturitní obory: strojnictví, stavebnictví a agropodnikání. Učňovskou zkoušku tam skládají zedníci, klempíři, pokrývači, instalatéři, operátoři skladování, obráběči kovů, strojní zámečníci a elektrikáři.

Podle ředitele Petra Hájka je o vyškovskou školu velký zájem. „Největší pohledávka je po strojnických oborech,“ upřesnil Hájek.

Rozhodování budoucích středoškoláků sledují i pracovníci úřadu práce. „Převládá zájem o maturitní obory, například o informační technologie, informatiku spojenou s ekonomickými obory nebo gymnázia. Pomalu roste i zájem o studium strojírenských oborů,“ sdělila mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Čtrnáct nových pečovatelských bytů má vyrůst v centru obce Rudice. Postaví je soukromý investor
V Rudici postaví čtrnáct pečovatelských bytů. Nahradí starou kovárnu

Zaměstnavatelé na Vyškovsku měli v poslední době největší zájem o nekvalifikované profese, jako jsou manipulační a pomocní dělníci.

Na Blanensku hledali montážní dělníky výrobků a zařízení, seřizovače a obsluhu číslicově řízených strojů, svářeče či strojírenské kovodělníky. „Blanensko je tradičně průmyslový region. Zaměstnavatelé potřebují především strojírenské profese zaměřené na práci s kovem, jako jsou obráběči kovů, svářeči i pomocné dělníky na montážní práce. Hledají také řidiče nákladních automobilů a autobusů a dále pak kuchaře, číšníky a servírky,“ přiblížila mluvčí úřadu práce.

Přijímačky na SŠ
• Přihlášky na střední školy musí žáci odevzdat nejpozději do 1. března.
• Přihlásit se můžou na 2 obory stejné školy nebo na 2 různé školy.
• První kolo přijímacích zkoušek pro obory ukončené maturitou se koná 12. a 16. dubna, zkoušky pro osmiletá gymnázia 13. a 17. dubna.
• Budoucí studenty čeká test z českého jazyka a literatury a z matematiky.
• Náhradní termín je 10. a 11. května.

Zdroj: ministerstvo školství