„Vyškovský místostarosta Karel Jurka se na místo přijel podívat osobně a na základě toho, co viděl, řekl, že se město postará o to, aby odpad zmizel. Ačkoliv není vlastníkem parcel. Prý objednají bagry, kterými tuny shnilé trávy a dalších zbytků ze zahrad odstraní. Na tomto je krásně vidět, že i kvůli smetí je potřeba podat trestní oznámení, aby se něco začalo dít," informoval Krutílek.

Že se vyškovská radnice opravdu postará o odklizení bioodpadu z pozemků, které mu nepatří, potvrdil i Jurka. „Na vlastní kůži jsem se přesvědčil, že situace je opravdu taková, jak tvrdil pan Krutílek, a musel jsem mu dát zapravdu, že nejde o dobrou vizitku našeho města. Rozhodli jsme se proto, že nepořádek odstraníme a také uděláme osvětu mezi zahrádkáři. Je totiž evidentní, že jsou to z devadesáti procent právě oni, kdo tam odpad navezl," uvedl vyškovský místostarosta.

Osvěta má podle jeho slov spočívat v tom, že jeden ze zastupitelů, Jan Procházka, který má podle jeho slov také zahrádku v kolonii, obejde ostatní a vysvětlí jim, jak s bioodpadem nakládat. „Máme totiž v plánu umístit poblíž zahrádkářské oblasti v Dědicích kontejner na bioodpad, abychom zamezili skládkám. Jeho úkolem tedy bude informovat o tom," přiblížil Jurka.

Řádově tisíce korun pak bude město potřebovat, aby nechalo odklidit nepořádek, který tam už zahrádkáři stihli udělat. „Vyjde nás to podstatně levněji, než kdybychom měli zjišťovat, komu dané parcely patří. Museli bychom místo zaměřit, což by městskou kasu vyšlo na mnohem větší peníze. Úklid na vlastní náklady nás bude stát zhruba deset až patnáct tisíc korun," odhadoval Jurka.

Další věcí, na kterou Krutílek poukazoval a ví o ní i vedení města, je potom zanesené koryto Hané. To má ovšem na starosti Povodí Moravy, které problém podle všeho za příliš alarmující nepovažuje. Nebo ho spíš neobjevil. „Náš pracovník byl na místě a zjistil, že zmíněný nepořádek se nenachází ani v korytě toku, ani na jeho břehu. Navíc jde o úsek, který je pod přehradou v oblasti, kde voda nemá prakticky žádnou schopnost cokoliv unášet. V případě vyšších průtoků se pouze rozlije do okolí a nepůsobí vážnější potíže. Co je z našeho pohledu potenciálně nebezpečné, je nedaleká skládka dřeva. Na tu jsme vlastníka pozemku upozornili a slíbil, že ji postupně odstraní," objasnila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Případ ovšem neřešila jen vyškovská radnice a Povodí Moravy, ale také policie. A to na základě trestního oznámení, které zastupitel Krutílek podal.

Podle jeho slov policisté přijeli místo prozkoumat okamžitě poté, co se na ně obrátil. Věc už je ovšem z jejich strany uzavřená. „A to z důvodu, že nebylo možné identifikovat pachatele. Proto jsme případ ukončili a předali ho vyškovskému odboru životního prostředí," sdělila mluvčí vyškovských policistů Iva Šebková.