V zájmu ochránců životního prostředí jsou, pokud jde o Ždánický les, především bučiny, dubohabřiny a kriticky ohrožené druhy rostlin, které se v něm vyskytují. „Pakliže se les dostane mezi významné evropské lokality, dostanou se předměty ochrany pod důslednější kontrolu, která má zajistit, aby se jejich počet a stav nezhoršoval," vysvětlil vedoucí oddělení sledování stavu biodiverzity z brněnské Agentury ochrany přírody Petr Slavík.

V praxi to bude znamenat, že kdokoli bude mít v dané lokalitě nějaký záměr, jenž by chráněnou faunu nebo flóru mohl nějakým způsobem ohrozit, bude si muset k jeho provedení zažádat o povolení krajský úřad a ten ho může vyzvat k tomu, aby předložil nezávislý posudek dopadu činnosti od autorizovaného odborníka. „Kromě toho budeme každých šest let posílat Evropské komisi report o stavu chráněných druhů v místě. Z hlediska významu Natury 2000 je určitě pozitivní fakt, že má evropský přesah," podotkl Slavík.

Rozdílné názory

Jak dodal, poprvé věc ztroskotala na nedohodě mezi ministerstvy životního prostředí a průmyslu a obchodu. Očekává, že připomínky resortů budou stejné jako minule. „Samozřejmě si přejeme, aby tentokrát návrh prošel, ale nic nelze předvídat," uzavřel.

Stát má ovšem seznam lokalit doplnit do ledna 2016. A v případě, že se tak nestane, hrozí České republice podle náměstka ministra vnitra Vladimíra Dolejského tvrdé sankce a možné je i zastavení evropských dotací.

V některých částech Ždánického lesa se nachází ložiska zemního plynu a ropy. Nejvýznamnější jsou u Dambořic na Hodonínsku. V rámci Vyškovska se těžařská společnost Moravské naftové doly zajímá o zemní plyn například v katastru Mouřínova. „Dopad naší činnosti na zájmy chráněné v oblasti Ždánického lesa není zásadní. Vždy pečlivě zvažujeme, kam budeme směřovat své aktivity. Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality Ždánický les budeme zkoumat a zapojíme se do diskuse v připomínkovém řízení," prohlásila mluvčí společnosti Dana Dvořáková.

Slavík doplnil, že nové opatření se nemá týkat stávajících aktivit v území, pouze nových záměrů.

Důležitou roli budou hrát v připomínkovém řízení také Lesy České republiky. Stanovisko k návrhu týkajícího se Ždánického lesa ale stejně jako u ostatních navržených lokalit není podle mluvčí Evy Jouklové zatím možné sdělit. „V současné době máme před sebou k prostudování mnoho materiálů týkajících se velkých území. Vyjádření budeme moci poskytnout zhruba až koncem měsíce," vysvětlila Jouklová.

Kroky už udělali

Takřka všechno pro to, aby se lokalita mohla stát chráněnou, bylo už učiněné v případě Volkram na sever od Němčan. A to jak ze strany obce, tak ochranářů přírody. „Všechny plány, které s lokalitou máme, vycházejí z našeho jednání s ochránci a z jejich požadavků. Jsou takové, jaké jsou, právě proto, že tu existuje možnost, že lokalita bude chráněná," sdělil starosta Němčan Martin Krátký.

Oblast je totiž významná svým pískovcovým podložím a písek se v ní těžil posledních víc než sto let.

Jak už Vyškovský deník Rovnost informoval, těžba však dospěla ke konci a poslední zemník v dohledné době zanikne. Obec má v plánu ho nechat zavézt hlínou, vytěženou při současné stavbě kanalizace.

V rámci rekultivace pak hlínu zakryje vrstva písku, což má zachovat vhodné prostředí pro typ rostlin a živočichů, kteří se v místě vyskytují. Jednou z nich je koniklec velkokvětý, chráněný druh suchomilné rostliny, který má být právě předmětem ochrany v rámci Natury 2000.