A může být hůř. Případný návrat přísných omezení by byl pro minipivovary fatální. Jsou totiž zranitelnější než velké podniky, které mají zpravidla silnější rezervu. „Pokud na podzim udeří další vlna pandemie, může to být pro desítky minipivovarů likvidační, neboť jsou finančně stále vykrvácené. Další plošnější uzavírky by je už nadobro dorazily,“ varoval ekonom Lukáš Kovanda.

Unavený z neustálých změn vládních opatření je třeba Rostislav Toman jsou v minipivovaru Březácký SUP z Březí na Břeclavsku. Majitelé o něm mluví jako o nejmenším pivovaru v České republice. A stím spojují i strategie prodeje i rychlou reakční dobu na každou změnu. „Změnil se nám třeba poměr zakoupeného piva v bečkách, kde je odlišný poměr mezi hospodou a domácím popíjením. Přikoupili jsme jedno chlazení a tím zvýšili kapacitu na domácí pití. Zařadili jsme do repertoáru rozvoz piva. To jsme ale dělali už před koronavirem, jen se zvýšila intenzita. Říkáme tomu letecké dny, kdy vystavíme na facebooku objednávkový formulář a následně zavážíme ke koncovým zákazníkům,“ popsal Rostislav Toman z pivovaru.

Nehoda motocyklu. Ilustrační foto.
Tragédie u Hvězdlic na Vyškovsku: motorkář narazil do stromu, na místě zemřel

I přes nepříznivé dopady krize zatím nebyla pro provozovatele minipivovarů obecně likvidační. „Svoji činnost ukončily nebo zásadně omezily pouze jednotky procent z nich. Segment se v mnoha ohledech naopak dále rozvíjí. Během pandemie sice odpadl klíčový distribuční kanál v podobě hospod a restaurací, ale zase narostl odbyt skrze maloobchodní síť,“ doplnil Kovanda.

Podle něj pomáhá trend z doby před epidemií, kdy Moravané a Češi začali stále ochotněji zkoušet nové druhy i značky piv. „Nezůstávají za každou cenu a při každé příležitosti věrní po desetiletí nebo dokonce po staletí zavedeným značkám a chutím,“ podotkl ekonom.

Tvrdší opatření postihující restaurační provozy přesto zásadně dopadají i na Zámecký pivovar Břeclav, který se řadí k těm větším. „Část výpadku v prodeji sudového piva jsme v minulosti nahradili prodejem lahvového a plechovkového piva, ale to je náhrada objemová a ne ekonomická. Dnes je tady ještě nový hráč v podobě nárůstu cen energií, který se promítne výrazně do celého průmyslu a obchodu, takže to bude náročná doba pro všechny,“ připustil obchodní zástupce Richard Moravec.

Aktuální podoba stavby mostu v Ivanovicích na Hané.
Most přes Hanou stavaři betonují. Silničáři slibují provoz v prosinci

Konec některých pivovarů na jižní Moravě považuje za očekávatelný autor knihy o minipivovarech Filip Vrána. „U všech minipivovarů bez ohledu na jejich velikost platí, že covidová doba jednoznačně zkomplikovala plánovaný odbyt a každý musí zvažovat více než v minulosti další případné investice. Osobně nemám žádný signál, že by někdo zkrachoval, ale do budoucna lze jistou konsolidaci předpokládat,“ zhodnotil expert z Brna.

V Jihomoravském kraji eviduje nyní šedesát činných provozů různé velikosti. A i v současné složité době vznikají další. „Velká část dodává jen do vlastní restaurace, je tak bytostně závislá na jejím provozu a naplněnosti. V této souvislosti je zajímavé připomenout, že pandemie COVID-19 sice některé dlouhodobé investice zbrzdila, ale nezastavila. V Brně například na podzim otevře v Poštovské pivovar Harry, podobně by měla být dokončena investice v Pivovarském domě Poupě. V obou případech jde o investice v řádu několika desítek milionů korun připravované dlouhodobě,“ dodal Filip Vrána.