„Osobně jsem byl proti jejich zrušení, ale tehdy rozhodla většina v zastupitelstvu. Nicméně jejich obnovení není v dohledné době na pořadu dne,“ zdůraznil vyškovský místostarosta Roman Celý.

Ve Vyškově se od té doby spoléhají především na pracovníky soukromých firem. „Veškeré služby údržby máme zajištěné přes v minulosti vysoutěžené veřejné zakázky. Firmy tedy zajišťují vše dle objednávek města. Samozřejmě se ne vždy vše podaří dokonale zvládnout,“ komentoval Celý.

Někteří obyvatelé města porovnávají současnou údržbu s minulostí. „Kvalita práce byla daleko lepší za dob vyškovských technických služeb a jejich vlastních zaměstnanců. Jenže pro město je pohodlnější najmout firmu, než živit vlastní zaměstnance,“ divil se například Kamil Homola.

Ilustrační foto
Utahování opasků dopadne na Vyškov. Celní úřad skončí, podnikatelé musí do Brna

Hodnocení situace však podle Celého není ani zdaleka tak snadné. „Není to pouze o kvalitě, ale mnohé je také o finančních možnostech města a dnes už i o kapacitních možnostech firem. Rozsah údržby pravidelně aktualizujeme i na základě komunikace s obyvateli města či jejich zástupci v osadních výborech. Část práce po Vyškovských službách převzala naše Správa majetku města, jedná se zejména o sportoviště a hřbitovy,“ vysvětlil místostarosta.

Vše je také o slušnosti a chování lidí. „Takové věci se dějí pořád. Nemohou za to však technické služby, ale jednotlivci, co jim chybí vychování,“ připustil Jan Selmeczi.

Při rušení Technických služeb města Vyškova se argumentovalo především ztrátovostí společnosti. Nyní se o údržbu města stará firma Staeg. Sportoviště má v péči Správa majetku města Vyškova. Úsek veřejného osvětlení pak přešel pod společnost Vyteza, která zajišťuje služby spojené s tepelným hospodářstvím a správou bytového fondu. Zatímco ve Vyškově práce vykonávané jednou společností město rozdělilo mezi víc podniků, klasický systém technických služeb přitom v regionu přetrvává u menších měst jako Bučovice nebo Slavkov u Brna.