Ve vyškovském okrese jsou čtyři mlékomaty. Od loňského listopadu, kdy se za velké slávy otevíral první z nich před vyškovským Agrodomem na Palánku, ale zájem lidí o čerstvé mléko výrazně klesl.

„Momentální odběr je zhruba sto čtyřicet litrů na jeden automat za den. Kleslo to, vždyť jsme prodávali na přelomu roku v průměru přes pět set litrů mléka denně,“ byl si vědom předseda představenstva společnosti Agros Vyškov–Dědice, která provozuje tři ze čtyř automatů v okrese, Cyril Sigmund.

Ten už dříve prohlásil, že poklesu zájmu o syrové mléko mimo jiné nepomohlo vyjádření hlavního hygienika České republiky Michaela Víta, který označil v médiích nepřevařené mléko z automatu za rizikové.

Riziko nebo ne?

Pitím nepřevařeného mléka se totiž může zvýšit riziko nákazy klíšťovou encefalitidou. Právě jí se za určitých okolností mohou nakazit i ovce, kozy nebo krávy. Přítomnost viru v krvi zvířat pak trvá přibližně týden. A z krve se dostává i do mléka.

Panika je ale prý zbytečná. „Přenosu nákazy zabrání velmi jednoduché opatření, a to tepelná úprava. Nebezpečné je mléko jen tehdy, když jej lidé pijí nepřevařené,“ podotkla před časem epidemioložka Renata Vaverková z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kra­je.

Jako neopodstatněné považuje obavy i Sigmund. „Mléko z automatu je nezávadné. Stačí, aby ho člověk nechal patnáct sekund povařit při teplotě dvaasedmdesát stupňů Celsia,“ odmítal spekulace Sigmund.

Připomněl, že nikdo z konzumentů mléka v regionu neměl žádné zdravotní komplikace. „To je vyloučené. Nikdo si u nás na zdravotní problémy nestěžoval. Mléko je pod přísnou a pravidelnou kontrolou. Sám ho piji nepřevařené, ale pokud má někdo citlivější organismus, ať si ho převaří. Chuť mléka to neovlivní,“ uvedl rezolutně předseda.

Jenže třeba právě u vyškovského Agrodomu nebylo přes včerejší poledne ani živáčka. Na Palánku se přeci jenom redakci Vyškovského deníku Rovnosti podařilo odchytnout zákaznici, která si pro mléko občas chodí. „Je pravda, že dřív jsem musela chvíli počkat, až si lidé přede mnou načepují, teď u automatů nikdo není. Lidem se do horka moc nechce, možná jsou líní. Slyšela jsem názory, že se bojí o nezávadnost. Někdo něco řekne a už je z toho poprask. Myslím ale, že se to po dovolených a hlavně na podzim zase rozjede. Byla by škoda o mléko přijít,“ prohlásila Milada Dvořáková z Vyškova.

Na podzim bude lépe

V to věří i zemědělci. „Zákazníkům jsme vyšli vstříc a oni mléko z automatů oblíbili. Bohužel teď přes léto je to horší, ale doufáme, že si k němu opět najdou cestu a podzimní období spotřebu mléka opět srovná,“ přál si Sigmund.

Pro omezení mléčných boxů důvod nevidí. „Takové úvahy nemáme. Vždyť nás jeden stál milion korun. Pevně věřím, že si zákazníci chuť nápoje znovu oblíbí,“ věřil Sigmund.

Do jediného automatu, umístěného v Bučovicích, dodává své mléko družstvo Agronet Nesovice. „Máme z mlékomatu radost, svůj účel plní. Žádáme obyvatele, aby nedali na špatné reklamy a chodili si pro mléko do automatu v Bučovicích v hojnějším počtu,“ řekl nedávno předseda družstva Josef Veselý. Lidé si na mléko rychle zvykli. Na přelomu roku se ho v průměru každý den vytočilo zhruba pět set deset litrů. Třeba 16. ledna si zájemci odkoupili za čtyřiadvacet hodin dokonce sedm set jedenaosmdesát litrů mléka. Denní odběr tehdy nikdy neklesl pod čtyři sta litrů. Lidé za litr nápoje, které je stále čerstvé a každých čtyřiadvacet hodin ho obsluha vyměňuje, stále zaplatí shodně patnáct korun.