Nalezená zvířata nejdříve ošetřují veterináři, poté putují do dočasné péče. „Zatím jsme odchytili několik desítek psů, kteří se ztratili svým majitelům, dva stále hledáme. Aktuálně máme situaci zmapovanou,“ řekla zakladatelka projektu Andrea Černá.

Spolek současně hledá pomoc na převoz kotce pro další psy. „Potřebujeme více místa. Některá zvířata nám lidé dávají, protože se teď o ně nebudou moct starat nebo protože už o ně nemohou pečovat vůbec,“ doplnila Černá.

Následky bouře o víkendu odklízeli zaměstnanci zoo i s pomocí dobrovolníků.
OBRAZEM: Po bouři ve vyškovské zoo postrádají papoušky a stovku andulek

Lidem, kteří se do odchytu zaběhlých psů a koček chtějí zapojit, radí pracovníci spolku Dočasky zvířata především neodvážet mimo region. „Dokážeme zajistit všechny psy, kteří se najdou, potřebujeme ale dohledat majitele. Je kontraproduktivní odvážet psy do Plzně, Prahy nebo Jeseníků. Mnoho majitelů dosud leží v nemocnici a potřebují jedno konkrétní místo, kde svoje zvířata najdou,“ informovali představitelé organizace na sociálních sítích.

Zvířata mívají předtuchu

V Bulharech na Břeclavsku zůstal po koronavirové pandemii útulek téměř prázdný, proto byla kapacita pro přijetí zvířat ze zničeného útulku v Hodoníně dostatečná. Volná místa pro zatoulané psy zůstávají dokonce i nyní. „Naštěstí jsme žádná zranění u zvířat řešit nemuseli, psi byli pouze vystrašení,“ informovala provozovatelka útulku Lenka Kubová.

Hodonínská zoo po čtvrteční bouřce s tornádem.
Hodonínská zoo po tornádu: areál plný spadlých stromů, psí útulek na odpis

Podle veterinářky Daniely Plešové je u psů stresová reakce na tornádo velmi podobná reakci na silnou bouřku. „Zvířata mohou mít určitou předtuchu, že se něco bude dít, projevit se to může například kňučením nebo štěkáním. Také mohou hledat místo, kam se schovat,“ uvedla. Zároveň dodala, že je extrémně silný vítr, například v podobě tornáda, může odmrštit i na vzdálenější místo.