Obzvlášť nyní je pro rolníky jejich řádění dost nepříjemné. „Ničí nedozrálé obilí, čímž působí obrovské škody. Jsme bezradní. Hlásit případy policii nemá smysl, zpravidla věc odloží, protože pachatel je neznámý," posteskl si předseda družstva Agronet Nesovice Josef Veselý.

Při obchůzkách vídají často motorkáře a čtyřkolkáře nesovičtí myslivci. „Jediné, co ale můžeme pro zemědělce udělat, je naznačit směr, odkud přijeli. Nedávno jsem viděl prohánět se po poli celou partu lidí oblečených od hlavy k patě," podotkl předseda nesovického mysliveckého spolku Pláňava Luděk Machálek.

Stejný problém řeší i bučovická společnost, která má pole v okolí Nevojic. Její jednatelka vyzvala jezdce na stránkách vesnice, aby si pozemky firmy nepletli s terénem vhodným pro prověřování kvality svých strojů. „Porosty jezdíme kontrolovat pravidelně. Na jednom z nich jsou znatelné stopy po jízdě na čtyřkolce nebo motocyklu," povzdechla si jednatelka.

Právě nyní je podle ní obilí ve fázi dozrávání, a tak dochází k nevratnému poškození celé rostliny včetně klasu. Což vede ke ztrátám. „Nejen na produkci, ale samozřejmě i finančním. Nevím, jestli si jezdci uvědomují, že tím někomu škodí. Vhodného terénu, kde by se mohli vyřádit, je přitom v okolí dost," řekla žena.

Problémy pak bezohlední jezdci nedělají jen na polích, ale také v lesích. Podle mluvčí státního podniku Lesy České republiky Evy Jouklové jde o pravidelnou záležitost. „Bučovicko není výjimkou. Jezdci porušují zákon, protože v lesích platí zákaz vjezdu motorových vozidel. Nejenže škodí životnímu prostředí, ničí i porosty," okomentovala.

Pokud lesní stráž na někoho takového narazí, může ho pokutovat. A jak podotkla, stejně jako jinde v republice lesní správa spolupracuje s policií. „Společné akce dělají hlavně v lesích v blízkosti měst. Setkáváme se například s tím, že jezdci většinou nemají na strojích státní poznávací značku, někdy ji mají úmyslně obráceně," doplnila mluvčí.

Spolupráci potvrdila i vyškovská policejní mluvčí Alice Musilová. „Konkrétní případ si ale nevybavuji. Dá se však říct, že přestupků, které v této souvislosti řešíme, je opravdu hodně," uvedla Musilová.

5
tisíc korun. Až takovou pokutu může na místě uložit jak lesní stráž, tak policie tomu, kdo poruší lesní zákon.