Rozlučte se se strejdou, děti. – To jištění nevypadá moc nově. – Hele, obávám se, že to lano se trhá… Na celkem šestadvacetimetrové rozhledně zbývá podle očekávání prostor také pro černý humor. Odvážlivci v helmách a horolezeckých úvazcích se hlasitě zasmějí, ale o pár vteřin později jim úsměv lehce zhořkne. „Už stačí jen přelézt zábradlí," poznamenává sympatická instruktorka. Jak snadné.

Je sobota odpoledne a u Drnovic se k rozhledně Chocholík vydaly stovky lidí. Pro ty nejodvážnější je přichystaná možnost jejího slanění. A že jich z Drnovic a okolí je. Na horolezeckou výstroj dole čeká už pořádná fronta.

Populární Alpy

Aby také ne, slanění je zdarma a jeho příznivce navíc jistí jeden z nejpovolanějších. Mladý horolezec Milan Škoda z Pardubic zdolal například nejvyšší horu Alp Mont Blanc. „Moc fajn to bylo hlavně na Matterhornu, to byla taková horolezecká maturita. Kvůli počasí jsme to však těsně pod vrcholem otočili, ale letos to zkusíme znovu," svěřuje se kamarád organizátorů drnovického adrenalinového setkání.

Ač mě starší pár cestou k rozhledně varoval, že je to akce hlavně pro tatínky, zatímco manželky a děti se dole nudí, není tomu tak. „Je to výborné oživení. Škoda, že je nahoře tak větrno. Podobné akce ale každý rád navštíví," přikyvuje třeba Alena Vybíralová z Drnovic.

Spokojená je nakonec i Vyškovanka Lucie Vykoukalová. „Čekala jsem ale trochu víc. Pro malé děti moc vyžití není, tak jen běhají sem a tam. Z rozhledny je ale krásný výhled," poznamenává žena.

Na slanění jsou připravená dvě lana, uživila by se ale bezpečně i čtyři. Kdyby se třeba někdo spustil víc, než by čekal, jistí ho i sám instruktor. Takže nahoru si to odvážně vyšlapují také děti. „Bylo pár lidí, kteří se šprajcli. Dokonce hned první zájemce to nedal a šel zase dolů po svých. Jinak jsem ale příjemně překvapený, zájemci si se slaněním zatím poradili poměrně dobře. Když jsem já poprvé v životě slaňoval, bylo to z pěti metrů a měl jsem velký strach. Tady je to podstatně výš. Nevím, jestli bych to v osmi letech zvládl. Jsou tu statečné děti," chválí Škoda, zatímco už brzy dá instrukce šestileté dívence. Rekordmanem je však zřejmě čtyřletý hoch, který právě zvesela vyšlapal 144 schodů.

Klobouk dolů. Pud sebezáchovy u dětí je holt někde jinde. „Vypadá to, že do toho půjdou obě děti. Dcera i syn. Když si to rozhodly uvázat na sebe, tak ať si to tedy zkusí. Já se mám rád, raději půjdu po schodech," směje se rodič Kamil Kaňa z Drnovic.

S návštěvností jsou nad očekávání spokojení i hlavní organizátoři. „Ani jsem nečekal, že přijde tolik lidí. Je to naše první akce tak velkého rozsahu. Déšť naštěstí nepřišel, počasí vyšlo. Kromě možnosti slanění máme i doprovodný program, je tu pro děti přichystané prolézání provazového bludiště, hlavolamy nebo třeba lukostřelba," jmenuje člen vyškovské neziskové organizace Jaduto David Plášil.

Parta přátel sdružení založila hlavně pro práci s mládeží. „V okolí Vyškova je poměrně dost akcí, ale velmi často jsou výhradně směřované na děti. A organizátoři často nemyslí na to, že mládež a dospělí se na takových akcích chtějí také bavit," poznamenává zakládající člen sdružení Tomáš Kocourek.

Kolečkové brusle

Připomíná, že na léto už je naplánovaný tábor, který se bude konat v Rakoveckém údolí. „V hlavě máme i příměstský dětský tábor zaměřený na in-line bruslení, který se v srpnu uskuteční ve vyškovských Smetanových sadech. I v tomhle případě bude výuka vedená certifikovanými instruktory," ujišťuje Kocourek.

Nahoře mezitím svádí vyrovnaný souboj odvaha a obavy asi pětatřicetileté ženy. Adrenalin a chuť zažít něco nového nakonec vítězí, váhání po chvilce odráží a míří strmě dolů. A znovu už i s úsměvem na tváři.