„Věnujeme je historii, národopisu nebo archeologii. Budou udělané tak, aby byly přitažlivé pro lidi a nenudily je,“ sdělila ředitelka Masarykova muzea v Hodoníně, které muzeum v Kyjově spravuje, Irena Chovančíková. Hotovo má být do konce roku. Celkové náklady včetně stavebních úprav jsou okolo třiadvaceti milionů.

Výraznou část potřebných peněz pokryje dotace z Evropské unie. A nejen tam. Příspěvky získala i další jihomoravská muzea.

Návštěva už nyní láká například Magdalénu Hemzovou z Moravského Žižkova na Břeclavsku. „Je fajn, když se muzea modernizují, ale všeho moc škodí. Když je tam informací a interaktivních prvků moc, člověka to pak už moc nebaví,“ reagovala mladá žena. Na jihu Moravy půjdou evropské peníze také do Brna. „Jde například o revitalizaci Uměleckoprůmyslového muzea nebo stavbu nové depozitární budovy Moravské galerie v Brně-Řečkovicích,“ vyjmenoval mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.

Výstavu ve vyškovském muzeu mohou lidé zhlédnout až do 23. června.
Jak může vypadat Vyškov, ukázali studenti na výstavě

Od letoška se lidé do Uměleckoprůmyslového muzea v brněnské Husově ulici kvůli rekonstrukci nepodívají. „Změníme název stálé expozice, jejíž obsah se bude ve větší míře soustředit na design. Rekonstrukce vyjde asi na sto dvacet milionů korun,“ uvedla mluvčí Moravské galerie Michaela Paučo. Muzeum zůstane zavřené do podzimu roku 2020.

Osmnáctého června se po úpravách otevřou více než rok zavřené dveře Národního zemědělského muzea ve Valticích na Břeclavsku. Představí tam tři nové expozice: Tajemný život v půdě, Národní expozice vinařství a nové zpracování Krajiny Lednicko-valtického areálu.

Ve stejném regionu pak až na příští rok odložili správci otevření památníku bratří Mrštíků v Divákách. V létě tam jsou v plánu stavební práce, poté dojde i na expozice.

Příspěvky z Evropské unie

* Moravská galerie v Brně stavba nové depozitární budovy v Řečkovicích a revitalizace UMPRUM (asi 200 milionů)
* Moravské zemské muzeum loutkářské umění a tradiční kultura na Moravě v zrcadle času (85 milionů)
* Národní zemědělské muzeum modernizace areálu ve Valticích (50 milionů)
* Masarykovo muzeum v Hodoníně stavební úpravy a obnova stálé expozice v Kyjově (20,5 milionu)
* Národní ústav lidové kultury hudební nástroje v lidové kultuře (11 milionů)
* Jihomoravské muzeum ve Znojmě revitalizace zadního traktu minoritského kláštera (6,5 milionu)
* Regionální muzeum v Mikulově revitalizace památníku bratří Mrštíků v Divákách (5,3 milionu)