Podle ředitele firmy Bioveta a zároveň spolumajitele společnosti Biostav, která renesanční stavbu vlastní, Libora Bittnera je v plánu oprava střechy na jednom křídle. „Stav památky mi není lhostejný a opravovat střechu začneme ještě letos. Chci projekt dotáhnout do konce, abychom se za zámek nemuseli stydět," oznámil ředitel.

Rekonstrukce se uskuteční v souladu s památkovým ústavem. „Nejdřív jsme investovali do statiky a momentálně se chceme vrhnout na celou střechu. Máme navíc přislíbené dotace i pro příští roky. V současnosti začínáme s renovací jednoho křídla budovy. Všechno už navíc máme odsouhlasené od památkářů," sdělil Bittner.

Rozpočet na stavební práce, které si vyžádá střecha, je přibližně deset milionů korun. „Jedno ze zámeckých křídel, které letos necháme opravit, spolkne dva a půl milionu korun. Získaná dotace pak činí sedm set tisíc," upřesnil.

Historie památkyZámek si zachoval převažující renesanční podobu z počátku 17. století. Svůj původ ovšem má ve středověké opevněné komendě rytířského řádu johanitů z druhé poloviny 12. století.

Pro zvelebení zámku je jednoznačně obyvatel Ivanovic na Hané Jaroslav Zabloudil. „Dlouho ležel ladem. Věřím, že se jeho stav bude už jen zlepšovat. Chápu nicméně, že v současné době je všechno o penězích a takový zásah do stavby rozhodně není levnou záležitostí. Pokud se bude něco dělat i s přilehlým parkem, budu jenom rád," podělil se o svůj názor Zabloudil.

Co není v dobrém stavu, jsou podle Procházkové komíny, u kterých hrozí zřícení i další prolomení střechy. „Zčásti renesanční komíny jsou velmi vysoké a mají rozvolněné hlavy. To je skutečně velmi nežádoucí, protože další škody, které při pádu mohou napáchat, by byly vysoké," popsala situaci Procházková.

Ocenila naopak stav historického krovu. „Zcela prolomen je pouze na několika místech," ujistila pracovnice památkového ústavu.

Krov se tak vyměňovat určitě nebude. „V dnešní době už existují firmy, které se specializují právě na tyto opravy. Jde nám o maximální zachování autentické historické konstrukce. Prvky se různě plátují a trámy se nastavují, aby byly nutné zásahy co nejmenší," upřesnila odbornice.

Velmi cenné je podle ní také zámecké nádvoří. „Arkádové nádvoří má opravdu mimořádnou hodnotu. Kromě ornamentálních prvků, které jsou obvyklé, obsahuje i nápisové pásky. K dispozici tak jsou datace s konkrétním jménem stavebníka a také různé emblémy," řekla Procházková.

Vyškovský referent pro památkovou péči Petr Bařinka podotkl, že o stavu zámku s vlastníkem pravidelně hovoří. „Už několik let se bavíme o údržbě, protože do střechy zatékalo. Majitel se nám snažil vycházet vstříc, a tak se víceméně objekt udržovat dařilo. Firma se pak rozhodla podat žádost o dotaci, nakonec byla úspěšná," potěšilo Bařinku.