Těch bylo podle jejích slov o dost víc než loni. „Už když jsem nastupovala před necelými dvěma lety do funkce, dala jsem si závazek, že se tady bude stále něco dít. Podařilo se. Každý týden nebo čtrnáct dní se u nás něco odehrávalo," je spokojená ředitelka.

Od pondělí se zámek připravuje na další sezonu. Kromě úklidu podle ní nejsou potřeba větší zásahy. Nicméně se začne chystat nová prohlídková trasa. „Bude určená pro rodiny s dětmi. Ty dostanou šanci proměnit se v prince a princezny a nebudou svázáné pravidly, která platí pro ostatní okruhy. Přizpůsobíme ji třeba tak, aby nic nemuselo být ohraničené šňůrami," usmála se.

To vítá třeba Jana Hrouzková z Vyškova. Slavkovský zámek se jí líbí, ale svoje dítě se zatím bála vzít na prohlídku. „Synovi je pět. Odborný výklad by nevydržel. Pokud ale bude trasa přímo pro děti, už nebudu mít strach," řekla žena.

Otevřít ji zámek chce současně se začátkem příští sezony. Kromě zatraktivnění památky pro děti její vedení už letos plánuje, nebo i stihlo zajistit pro příští rok několik neokoukaných akcí pro dospělé. „Jsem velmi ráda, že se nám letos podařilo do areálu vrátit hudební festival TopFest, nyní vyjednáváme o dalším ročníku. Lákadlem pak bude i koncert Jethro Tull," zmínila ředitelka s tím, že přes nadcházející zimu začnou vyklízet podzemí.

I tam totiž plánují otevřít novou expozici. „Ale to je otázka následujících let," zdůraznila Oubělická.

Podobně jako ředitelka je spokojené s akcemi a návštěvností vedení města, jemuž zámek patří. Je ovšem jedna věc, kterou chce starosta Michal Boudný pro příští rok změnit. Souvisí s hojně navštěvovanými prosincovými vzpomínkovými akcemi na bitvu tří císařů. „Na nich se jako město vydatně podílíme. Co se mi opravdu nelíbilo, bylo množství stánků před radnicí, které překážely projíždějícím vojákům. Pro příští rok tedy zřejmě změníme metodiku jejich řazení," konstatoval Boudný.

A tak jako Slavkov plánuje trasu pro děti, novinku pro příští sezonu už nyní chystá také bučovický zámek. Připravují interaktivní expozici, která povede místnostmi, v nichž žil někdejší majitel bučovického zámku Alois Lichtenštejn. Jejím prostřednictvím návštěvníci dostanou možnost vydat se po stopách renesančního šlechtice. „V současné době je expozice ve fázi příprav, čekáme na výsledky výběrových řízení. Termín otevření stále platí, chceme to stihnout do začátku hlavní sezony, tedy do června," vzkázala kastelánka bučovického zámku Jana Burianková.