Dlouhodobě se tito mladí shlukují například u autobusového nádraží ve Vyškově, zejména v odpoledních hodinách. Ví o tom i vedení společnosti Vydos, která ho provozuje. „Na zemi pak po nich zůstávají nedopalky od cigaret. Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby byl na nádraží větší pořádek. Tyto věci nicméně neřešíme, protože to není v naší kompetenci vzhledem k tomu, že budovu máme pouze v pronájmu. Zatím jsme o problému ani neinformovali strážníky," okomentoval zástupce ředitele Vydosu Igor Čeki.

Bojí se i v parku

Lidé pak upozorňují i na jiná místa, především jde o vyškovský park Smetanovy sady. „Ve dne přes něj chodím běžně, ale večer už si místem netroufám, protože se bojím. Bezdomovci tam vysedávají na lavičkách a popíjejí alkohol. Myslím, že hodně lidí má strach místem večer chodit," sdělila například Helena Dupalová.

Podobně vnímá prostředí Smetanových sadů také Králíčková. „Slyšela jsem, že asi před dvěma lety tam někde na mostě zbili mladého kluka. Přitom když jsem chodila na gymnázium, v klidu jsme v parku sedávali. A dnes se jím bojím jít kvůli krádežím," svěřila se Králíčková.

Ta by také uvítala, kdyby místo víc kontrolovali strážníci. „Měli by se o něj víc starat. Strážníka v parku člověk široko daleko nevidí," řekla Králíčková.

Městská policie však podle slov velitele Petra Sedláčka parku Smetanovy sady věnuje velkou pozornost. „Mladí se schází hlavně kolem altánu. My tam samozřejmě hlídkujeme, a to především o víkendech. Konkrétně park je svěřený do kompetence jednoho strážníka, který do něj pravidelně jezdí," ujistil Sedláček.

A není to jen dohled, co strážníka v parku zaměstnává. „Když narazí na nezletilého, který kouří, nejde sice o porušování zákona, nicméně případ nahlašujeme sociální službě. A také se snažíme zjistit, kdo mu cigarety prodal, protože ten jednal protizákonně. Pokud jde o alkohol, jeho pití v parku je porušením městské vyhlášky," popsal velitel.

Co se týká dalších měst regionu, ani tam není situace s mládeží bez potíží. Třeba ve Slavkově u Brna je podle velitele strážníků Petra Smejsíka problémových lokalit spousta. „Nejhorší je park vedle integrované střední školy, kde je mladých hodně. Proto tam pravidelně hlídkujeme. Od příštího roku navíc budeme mít asistenty prevence kriminality, jejich úkolem bude celkově dohlížet na mládež. Chceme, aby se soustředili i na park. Ale také budou pomáhat starším lidem nebo dětem," přiblížil Smejsík.

Spousta výmluv

Přiznal ovšem, že postihnout mládež není jednoduché. „Snažíme se samozřejmě vždycky zjistit věk a místo, kde alkohol nebo cigarety koupili, nicméně oni mají nejrůznější výmluvy a kličky, takže se kolikrát vůbec nic nedozvíme. Dokud nebude možné dát pokutu přímo jim, bude situace celkem složitá," poznamenal Smejsík.

V rámci prevence procházejí problémová místa i v Bučovicích. „Jde hlavně o okolí škol, autobusové nádraží nebo zámeckou zahradu. Zaměřujeme se na ně, především když se konají diskotéky nebo jiné nahlášené akce. Hodně nám pomáhají také kamery," shrnul velitel bučovických strážníků Marek Čulík.

PAVLÍNA VÁŽANOVÁ