Společně obce žádají o dotaci, která by měla projekt pokrýt přibližně z devadesáti procent. „To jsou mnohem zajímavější podmínky, než kdybychom se o dotaci ucházeli sami," vysvětlil starosta Hrušek Jan Kauf.

V minulosti už bylo možné o dotace na bezdrátový informační a protipovodňový systém zažádat, tuto šanci však v Hruškách propásli. „Teď už zastupitelé žádost o dotace schválili. V současné době ještě zjišťujeme, co všechno je potřeba k zažádání doplnit. Hlavní náplní celého projektu je nové digitální protipovodňové opatření," řekl Kauf.

Součástí změn bude rozmístění venkovních přijímačů a monitorovacích modulů v obci. „Další část projektu bude dodávka a montáž nových čidel umístěných na vodní hladině, která spustí alarm v případě hrozící povodně. Přímo v obci bude i srážkoměr, který nám velmi usnadní práci," podotkl Kauf.

Prozatím totiž v Hruškách fungují protipovodňové hlídky, které obcházejí kritická místa a dělají zápisy. „Ještě bychom chtěli z dotací zaplatit výměnu veřejného rozhlasu, který by měl být oproti stávajícímu už bezdrátový, a chceme také na hasičské zbrojnici novou sirénu se záložním zdrojem kvůli případnému výpadku proudu," dodal starosta. Podobná protipovodňová opatření plánuje i Vyškov.