„Nejen já, ale i ostatní maminky z Vyškova a okolí v současnosti řešíme problém se zpožděním rodičovských příspěvků, případně příspěvků na bydlení nebo rodinné přídavky. Pokaždé dávky chodily pravidelně na účet okolo pátého dne v měsíci. Ještě na začátku tohoto týdne jsme je však na účtu neměly," kontaktovala redakci Vyškovského deníku Rovnost jedna z matek Zuzana Novotná.

Tvrdí, že na podobnou situaci mnohé z nich nebyly připravené. „Není to lehké, máme trvalé příkazy, musíme zaplatit školkovné a samozřejmě je to složité i z pohledu nákupů a jiných důležitých věcí," dodala Novotná, která je matkou samoživitelkou.

Přestože je taková situace nepříjemná, k žádnému zpoždění výplaty rodičovských příspěvků podle mluvčí Úřadu práce České republiky Kateřiny Beránkové nedošlo. Situace, která byla v roce 2012 vázaná na nefunkční aplikace, se prý neopakuje. Podle zákona je na výplatu dávek ještě dostatek času. „Rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory a jako taková nemá přesně stanovený výplatní den. Její výplata se řídí zákonem o státní sociální podpoře a nárok na ni je do konce následujícího kalendářního měsíce, za který dávka náleží. Konkrétně to vypadá tak, že příjemci, který má dostat peníze za leden, je úřad práce vyplatí do konce února," vysvětlila mluvčí.

Podle Novotné však ani nebylo možné získat žádné informace o zdržení. „Zkusily jsme se jich dopátrat na Úřadu práce v Brně, jednou nám paní řekla, že se budou posílat v pondělí. Následně pak zase, že buď v úterý, nebo v pátek. Prý kvůli kontrolám. V pondělí jsem proto psala na Úřad práce do Vyškova a odepsali, že se informace nesdělují telefonicky ani mailem, musím si dojít osobně. To se lehce řekne, ale když má člověk v peněžence poslední stovku a neví, kdy přijdou peníze na účet, neprojede padesát korun do Vyškova a zpět," zmínila Novotná.

Podle mluvčí pracovního úřadu jsou informace k výplatám nepojistných sociálních dávek zveřejněné na portálu krajské pobočky Úřadu práce v Brně, konkrétně na internetové adrese portal.mpsv.cz/up­cr/kp/jhm ve druhé polovině strany. „V případě nejasností mají lidé také možnost obrátit se na příslušného úředníka na kontaktním pracovišti v místě trvalého bydliště, případně na zaměstnance, jehož jméno je uvedené na oznámení o přiznání dávky," doporučila mluvčí úřadu práce.