Celkem ale evidují žádostí 123. „Já jsem měla ještě štěstí. Žádost jsem si podala někdy v červnu 2012 a řada na mě přišla hned v prosinci,“ řekla tamní šestaosmdesátiletá obyvatelka Vlastimila Bučková.

Podobně na tom byla v roce 2005 i její sousedka, dnes čtyřiadevadesátiletá Milada Pavlíčková, která čekala jen čtvrt roku. „Místa se uvolní většinou tehdy, když někdo zemře. Do domácího léčení odchází staří lidé jen výjimečně,“ přiznal ředitel domova Ivo Kubín.

Navíc podle nejnovějšího prosincového nařízení kraje je na prvním místě dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav žadatele. „Například bychom neměli vzít člověka, který příspěvek na péči nemá, při sociálním šetření se zjistí, že na něj ani nedosáhne, a to, co potřebuje, mu v plné míře nahradí terénní sociální služba,“ doplnil Kubín. Není tak výjimkou, že penzista čeká na své místo déle než rok.

Od jednoho měsíce déle čekají staří lidé také v domově pro seniory v Černé Hoře na Blanensku. „Zdravotní stav našich žadatelů se neustále mění. Dáváme přednost těm, kteří potřebují okamžitou pomoc,“ sdělila ředitelka domova Věra Veselá s tím, že žádostí umožňujících okamžitý nástup mají asi třicet.

Dalších sto padesát žádostí tvoří podle ní lidé, za které podala přihlášku rodina a oni se ještě nerozloučili s domácím prostředím. Nebo ti, kteří můžou být ještě pár měsíců doma.

Největší zájem je o garsonky

Na Vyškovsku se k aktuální situaci s počtem žadatelů a čekacími lhůtami nechtěli vyjádřit ani představitelé Domova Hvězda v Nových Hvězdlicích, ani Domova U zámku v Ivanovicích na Hané.

Ve Slavkově u Brna domov pro důchodce nemají. Penzisté využívají služeb Domova s pečovatelskou službou, který je napojený na charitu. „Situace růžová není. Město vlastní dvaašedesát bytů od garsonek až po dvoupokojové. Ubytujeme až devadesát lidí,“ sdělila tamní mluvčí Veronika Slámová.

Největší zájem je přitom o garsonky a jednopokojové byty. Na ty se ale čeká i deset let. Proto Slámová radí zapsat se co nejdříve. Slavkov nově chystá komunitní domy pro staré lidi, kam se služby dají objednat. Zatím ale město čeká na vypsání dotací. Naproti tomu žádný nový domov důchodců na Blanensku ani Vyškovsku v dohledné době nepřibude.

Nedostatek míst nahrává neregistrovaným sociálním zařízením pro penzisty. Je o ně i zájem, i když častokrát nevyhovují standardům klasických domovů. Jedním takovým je i Senior klub Zlatuška v Boskovicích, který před časem navštívila redaktorka Deníku Rovnost. Objevila tam třeba potraviny mezi použitým nádobím.

Čtěte také: Senior klub šidí důchodce, stěžuje si muž. Podal trestní oznámení