„Na tábor můžou jet děti z nemajetných rodin, které vytipují pracovníci sociálních odborů jednotlivých obcí. Uhradíme jim ho v plné výši," uvedl náměstek jihomoravského hejtmana Roman Celý.

Pobytové tábory pořádá příspěvková organizace kraje Středisko volného času Lužánky. Spolu s ní se podílí i střediska volného času, domovy dětí a mládeže a další místní organizace, které zajišťují příměstské tábory.

Do akce se zapojily i tři z Vyškova Dům dětí a mládeže, sdružení Rodinná pohoda a Piafa. Celkem nabídly čtyřiadvacet táborů pro sto tři dětí. „U nás to funguje tak, že v každém z osmnácti turnusů jsme vyhradili dvě až pět míst právě pro děti ze sociálně slabých rodin," přiblížila ředitelka domu dětí Ludmila Nováková s tím, že zatím mají nahlášených devatenáct táborníků z cílové skupiny. „Zapojili jsme se i loni, nyní je zájem vyšší," srovnala ředitelka.

To Piafa nabídla ve dvou turnusech osm míst, která už má podle kraje zaplněná. Sdružení Rodinná pohoda organizuje čtyři tábory, na které může zavítat až čtyřicet dětí z nemajetných rodin. Obsazená je zatím asi čtvrtina. „I u nás se do volných turnusů zájemci můžou stále hlásit. Dokud příjem přihlášek nezastaví kraj. My mu nabídneme určitý počet míst, letos to bylo pětapadesát, a odbor sociálních věcí je pak zaplňuje," dodala Nováková.

Jména konkrétních dětí pak pro kraj vytipovávají městské úřady. Do příměstských táborů jich nahlásil jednatřicet vyškovský, jedno brněnský a sedm slavkovský. „Ten zařadil ještě dalších šestnáct dětí na pobytové tábory organizované Lužánkami. Ty zaujaly i Bučovické, zapsali šest dětí. Městský úřad Vyškov neprojevil o tyto tábory zájem," zmínil Celý.

106tisíc korun vyhradil Jihomoravský kraj pro děti z Vyškovska.

Důvodem je podle mluvčí Vyškova Petry Bezdomnikové fakt, že na základě zkušeností z posledních let se městu víc osvědčila účast na příměstských táborech. „O celotýdenní v Lužánkách i přes naši maximální snahu není takový zájem," vysvětlila.

Jedním z důvodů jsou opět peníze. Rodiče totiž dopravují děti na tábor sami. „Naopak třeba Slavkov u Brna preferuje právě Lužánky, jejich klienti zase nemají velký zájem o příměstské. Pokud naši mají zájem o pobytový tábor, jezdí nejvíc s vyškovským domem dětí na Malinou v Ruprechtově. To je placené z hmotné nouze," dodala Bezdomniková.

Aby měly rodiny na krajem hrazený tábor nárok, musí splňovat hlavně dvě podmínky: do současné situace se nedostaly vlastní vinou a snaží se ji aktivně řešit. „Při výběru táborů pak přihlížíme nejenom k věku dítěte, ale také k jeho zájmům," dodal Celý.

Nápad se líbí třeba mamince Janě Brunclíkové. „Sice nepatříme do cílové skupiny, ale určitě se najdou tací, kterým to hodně pomůže. Je mnohem lepší dítěti zajistit aktivitu, než aby o prázdninách v podstatě jen koukalo do zdi. Alespoň se bude mít na co těšit," myslí si Vyškovanka. Sama však o akci slyšela poprvé. „Možná by to chtělo víc informovat, ať se vyčleněná místa zaplní," vzkázala.