Úředníci v regionu tak už zvýšený nápor začínají pociťovat. „Fronty se na úřadu dělají, hlavně v pondělí a ve středu odpoledne. Ve srovnání s jinými úřady to naštěstí zatím není tak hrozné. Je to dáno i tím, že máme ve Vyškově dvě přepážky. Druhým důvodem je informovanost mezi lidmi, která tomu také pomáhá," podotkl vedoucí kanceláře starosty a tajemníka vyškovské radnice Stanislav Kolařík.

Se žádostí je přesto podle něj nejlepší příliš neotálet. „Na vydání pasu je lhůta třicet dnů. To je ovšem minimum. Pokud tedy chtějí rodiče s dětmi vyjet už na začátku prázdnin, doporučuji přijít co nejdřív, aby vše stihli," upozornil Kolařík.

Stejná situace panuje i na dalších úřadech vyškovského okresu, kde pasy vydávají. „Velké fronty se zatím netvoří, ale zvýšený zájem se rozhodně projevuje. Je poznat, že rodiče, kteří měli své děti zapsané v pasech, si teď chodí pro nové," potvrdila situaci vedoucí odboru vnitřních věcí slavkovské radnice Hana Řezáčová.

Na vyřízení žádosti musejí rodiče počítat alespoň se čtvrthodinou. „Pokud jde všechno dobře, žádost vyřídíme do dvaceti minut. Problém je zejména fotografování dětí. U těch malých se nám stává, že rodiče musí přijít i napodruhé," podotkla Řezáčová.

Žadatelům zatím nepomůže ani sjednání termínu předem, a tak se musí obrnit trpělivostí. „Rezervační systém zatím nemáme, takže musejí počkat na chodbě," uvedl Kolařík. Ve Slavkově mají na městském úřadu Family point, ani ten však není pro čekání vhodný. Nachází se v jiném patře a rodiče nemají jak poznat, že už jsou na řadě.

K vyřízení žádosti stačí přítomnost jednoho z rodičů. „Je jedno, kdo z nich přijde. S sebou si musí přinést občanský průkaz a rodný list svůj a dítěte, kterému chtějí pas pořídit," vyjmenoval potřebné dokumenty Kolařík.

Fotografii pak dítěti pořídí přímo na úřadu. „Fotografie do pasů se pořizují až přímo na úřadě. Rodiče však můžou požádat také o vydání občanského průkazu pro dítě mladší patnácti let. Ten však platí jen na území států, které jsou členy Evropské unie," řekl Kolařík.

V tomto případě můžou rodiče dodat i vlastní fotografii dítěte. „Je však nutné ji pořídit u profesionálního fotografa, který ji na úřad pošle přes datovou schránku. To, že patří datová schránka fotografovi, ověřujeme, takže rozhodně nestačí naskenovat nějakou starší fotku dítěte a věřit, že to na úřadě projde," dodal Kolařík.

Pro lidi, kteří vyřizují své záležitosti na městském úřadu v Bučovicích, chystají jeho pracovníci novinku. „Na našich internetových stránkách připravujeme vylepšení rubriky Potřebuji si vyřídit. V ní zveřejníme potřebné informace, například kde se agenda vyřizuje, jaké dokumenty musí lidé přinést s sebou nebo jaké jsou správní poplatky," uvedl tajemník bučovického městského úřadu Karel Měřínský.

Za vydání cestovního pasu pro dítě do patnácti let, který má platnost pět let, zaplatí rodiče sto korun, za občanský průkaz padesátikorunu. V případě časové tísně vydají úřady i pas v takzvané variantě „blesk", který vyhotoví za patnáct dnů. Tento pas má však platnost omezenou jen na půl roku a rodiče vyjde na tisíc korun.