Přímo ve Vyškově bylo letos u zápisu 181 dětí. „Kapacita mateřských škol je ve Vyškově 632 míst a počet dětí, které můžeme přijmout, je daný tím, kolik jich odchází na základní školy. Jedině tímto způsobem se místa můžou uvolnit. Čím více dětí jde do školy později, o to méně jich můžeme nabrat," vysvětlila vedoucí vyškovského odboru školství Petra Lakomá.

Děti, které splnily základní kritéria, se do vyškovských školek letos dostaly. „Přednost mají aspoň tříleté děti s trvalým pobytem ve Vyškově. Mladší děti by mohly mít problém se zapojením do vzdělávacího programu," řekla Lakomá.

Vyškov je podle ní schopný se dále přizpůsobovat. „Pro případ, že by se v příštích letech poptávka po místech ve školkách zvyšovala, daly by se některá prostory upravit a otevřely by se další třídy, závisí to však na penězích. Ovšem pokud jde přímo o Vyškov, nikdy to tady s nedostatkem míst nebylo tak strašné jako ve větších městech, třeba v Brně nebo Prostějově," podotkla Lakomá.

Přesto museli i ve vyškovských školkách děti odmítat. „Tříleté děti jsme vzali všechny. Hlásí se nám však i další, které nevzali jinde, a těm už vyhovět nemůžeme. Kvůli velkému zájmu máme povolenou výjimku na počet dětí v jedné třídě. Povoluje nám mít jich sedmadvacet ve třídě místo obvyklých čtyřiadvaceti. K zápisu nám přišlo patnáct dětí, z toho jsme jich brali jedenáct. Určitě bychom uvítali ještě několik míst navíc," řekla například ředitelka dědické školky Mária Míčová.

Jesle chybí

V další vyškovské školce Palánek museli dětí odmítnout rovných deset. „Většinou to byly děti mladší tří let nebo byly matky na rodičovské dovolené. Většinu dětí, které jsme nemohli přijmout, ale vzali do jiných školek. My jsme jich nabrali devětatřicet. Celkově se zdá, že maminky s mladšími dětmi okolo dvou let by se už chtěly vracet do práce, ve Vyškově ale chybí jesle. Dříve jsme mohli vyhovět maminkám, které své děti do školky chtěly umísťovat třeba jen na pět dní v měsíci, nyní už nám to však kapacita nedovoluje," vysvětlila ředitelka Mateřské školy Palánek Alena Prouzová.

Její slova potvrzují i ředitelky mateřských škol z okolních měst Vyškovska. „Místa ve školce nám chybí, a proto s městem jednáme o nové třídě, která by případně mohla vzniknout po úpravě volných prostor tady ve školce. K zápisu nám přišlo dvaatřicet dětí. Sedm z nich jsme nevzali, i když byly narozené koncem roku 2009. Jednalo se o případy, kdy matky už byly na mateřské s druhým dítětem," připomněla ředitelka školky v Ivanovicích na Hané Iva Hrozová.

Zatímco v minulých letech měli nedostatek volných míst také ve školce ve Slavkově u Brna, po loňském otevření nové školky se poptávka s nabídkou vyrovnaly. „Letos jsme přijali všechny děti s bydlištěm ve Slavkově, které splňují podmínky k zahájení předškolního vzdělávání, to je věk tří let. Tím se nám kapacita naplnila," řekla ředitelka slavkovské Mateřské školy Zvídálek Eva Jurásková.

V mateřské škole v Bučovicích přišlo k zápisu celkem osmašedesát dětí. „Dřív Bučovice trpěly nedostatkem volných míst ve školkách, tak jsme na to zareagovali přistavěním nové třídy a tím jsme pokryli poptávku. Nyní nám geografický výhled ukázal, že ročník 2010 je velmi silný co do počtu narozených miminek. Dali jsme tedy popud městu, že pokud chce pokrýt poptávku i v dalších letech, mělo by připravit ještě další třídu," podotkla ředitelka mateřské školy v Bučovicích Jindřiška Potěšilová.