Prostory má ve výpůjčce od rousínovské radnice. V současnosti už spuštění provozu odloučeného pracoviště chybí jediná věc: zápis do školského rejstříku. „Rádi bychom v místě otevřeli několik kroužků zaměřených na rukodělné a pohybové aktivity. Zaměřili jsme se také na kroužek s logickými hrami nebo jazykový kurz angličtiny," přiblížila ředitelka Majáku Ludmila Nováková.

Právě nad kurzem angličtiny, i když v okresním městě, přemýšlela pro svoji dceru Simona Gottwaldová. Nakonec od něj ale ustoupily. „Je ještě malá, chodí do druhé třídy, tak jsem ji nechtěla zatěžovat učením. Chci spíš, aby se mimo školní lavici bavila. Proto výběr nechám do jisté míry na ní. Přemýšlely jsme třeba nad nějakým tančením. Pro mě pak bude hrát roli také cena," popsala matka.

Individuální přístup

Co se pestrosti týče, obavy mít nemusí. Maják nabízí velké množství kroužků: ve Vyškově i v dalších pobočkách v Habrovanech a Olšanech. „Loni jsme jich měli kolem stovky, dnes už jich nabízíme přes sto dvacet. Celkově tak poskytují kapacitu pro dva tisíce tři sta dětí. Jenže kapacita jednotlivých kroužků se výrazně liší. Například loni jsme v sebeobraně měli padesát míst, hra na kytaru jich oproti tomu nabízí třeba jen pět. Menší počet dětí je většinou z důvodu zajištění individuálnější práce vedoucího kroužku, ale i kvůli bezpečnosti a omezené kapacitě," argumentovala Nováková.Pro zvětšení klikněte.

Smysl už podle ní nemá hlásit se například do sebeobrany nebo jezdeckého kroužku. „Ty už jsou plně obsazené. Do ostatních přijímáme přihlášky do konce září. I když někteří vedoucí chtějí začínat už v následujících dnech. Postupně pak budou startovat i ostatní kroužky," dodala šéfka Majáku.

Na některou z aktivit se už těžko dostanou také školáci ve Slavkově u Brna. Dům dětí a mládeže hlásí stop stav třeba ve tvořivých dílničkách a ve vaření. Také Slavkovští čekají na přihlášky do konce září. „Nabídka aktivit zůstává podobná jako ta loňská. Jsme schopní pojmout přes sedm set dětí a dospělých. Nově otevíráme například mladého přírodovědce. Ten je zaměřený hlavně na praktické poznávání přírody. Na podzim tak děti budou čistit ptačí budky, čeká je také pozorování změn v přírodě v průběhu roku i seznámení se s různými živočichy," poodkryla ředitelka slavkovského domu dětí Jana Bangová.

Lepší nečekat

Popsala, že například mladý elektromontér bude zaměřený hlavně na sestavování motorů. „Mladší děti se tak na setkáních seznámí s jednoduchými elektrickými obvody," dodala Bangová.

Na novinky mysleli také v Bučovicích. „Každý rok se snažíme s jednou dvěma přijít. Kompletní nabídku zájemci najdou na našich webových stránkách. Vybírat můžou do konce září, ale už nyní si musí pospíšit. Mohlo by se stát, že bude buď obsazený, nebo ho na druhou stranu ani neotevřeme. Stává se totiž, že lidé čekají až do konce, jestli bude, jenže když nejsou zájemci, není proč ho otevírat. Když se přihlásí hned, máme lepší přehled o konkrétním zájmu," vysvětlil ředitel bučovického domu dětí a mládeže Jan Tesařík.

Například ve Slavkově už jsou některé kroužky v plném proudu. Jde hlavně o ty sportovní. „Jsou totiž vázané na soutěže, takže děti musí začít trénovat. Ostatní pak odstartujeme první týden v říjnu," dodala Bangová.