Podle něj není okolí vyškovského Kačence jediným místem, kde se volavky na Vyškovsku vyskytují. „Dva až tři páry jsem viděl také u Chobota v Nemojanech," potvrdil Bartl.

Mnohem větší raritou je podle něj čáp, který se uhnízdil v Ivanovicích na Hané na pouliční lampě. „Jde o dost vzácný jev. Ve vyškovském regionu se ještě nikdy nestalo, že by čáp neodletěl na zimu do teplých krajin. Nejdřív jsme si mysleli, že je nemocný nebo poraněný a nemá dost sil na to, aby odletěl. Teď už to tak nevypadá. Navíc nejde o jediný případ v Česku, víme o dalších dvou," doplnil ornitolog.

Jeden pár je na Českobudějovicku, kde zimuje už šestým rokem. Další hnízdí u Náchoda. „Může to být způsobené i tím, že zimy jsou čím dál mírnější. Někteří ptáci tady zkoušejí zůstávat, u čápů to ale obvyklé není," podotkl Bartl.

O dost běžnější jsou pak brkoslavové. Těch je podle Bartla letos k vidění hodně v celé republice. „Kolegové viděli hejno o sto kusech tohoto druhu. V Rousínově je jich méně, spatřil jsem asi třicetičlenné hejno," zmínil Bartl s tím, že se tito ptáci v zimě živí ovocem, které zůstalo na stromech, kalinou a jmelím. Čápi loví myši a jsou závislí také na pomoci od lidí.