Téměř dvanáct tisíc sedm set hlasů získali na Vyškovsku sociální demokraté. Volby do Poslanecké sněmovny v regionu ovládli, získali 28,56 procent hlasů. V celostátních výsledcích však strana zažívá výrazné zklamání. Vědomý si toho je i sociálně-demokratický starosta okresního města Karel Goldemund.

Výsledky ve Vyškově ho nicméně potěšily. „Jsem rád, že Vyškov se ukázal jako bašta sociální demokracie. Vnímám to i jako ohodnocení práce radnice. Z čísel je patrné, že jsme neudělali nic, co by nás v očích Vyškovanů poškodilo. Voličům samozřejmě patří poděkování," okomentoval výsledek.

Pouze jedno křeslo

Volební účast na Vyškovsku přesáhla 61 procent. Druhé místo v regionu obsadili komunisté, třetí bylo s menší ztrátou hnutí ANO 2011. Poslanecké křeslo obhájil dle očekávání předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který žije střídavě v Praze a ve Slavkově u Brna. Vyškovsku chce zajistit plnohodnotné zachování vyškovské nemocnice. „Rád bych také pomohl k rozvoji průmyslových zón v regionu a chtěl bych udržet bučovickou vojenskou posádku," přislíbil v pátek po odevzdání svého hlasovacího lístku předseda strany.

Z jedenáctého místa chtěl překvapit vyškovský radní Miloslav Brtníček. „Snahou mojí i okresního výboru bylo posílit úlohu Vyškova. To, že se kolega Brtníček dostal jen na jedenácté místo kandidátky, beru jako fakt, který bych nechtěl komentovat. Jsem nicméně rád, že získal slušný počet preferenčních hlasů. S ohledem na celostátní výsledek se však nedalo čekat, že se do Sněmovny dostane," podotkl Goldemund.

Poslankyní za Vyškovsko mohla být i za komunisty Věra Křivánková. Strana na jihu Moravy získala čtyři mandáty, o ten poslední slavkovská zastupitelka vyrovnaně bojovala s pedagogem Ivem Pojezným z Kyjova. „Pro mě se ve skutečnosti nic nemění. Jsem učitelkou, své zaměstnání mám ráda. Voličům ale velmi děkuji," prohlásila bývalá místostarostka Slavkova u Brna. Zdůraznila však, že s ohledem na celostátní výsledky bude velmi obtížné sestavit koalici.

O post poslankyně se ucházela také starostka Drnovic Zuzana Hermanová. Občanská demokratická strana, za niž kandidovala, však ve volbách výrazně propadla. Hermanová podle svých slov očekávala o něco lepší výsledek, kolem deseti procent.

Ten si přáli i představitelé vyškovské TOP 09, ačkoliv podle šéfa strany pro Vyškovsko Jiřího Plisky se v regionu něco takového dalo očekávat. „Vyškovsko bývá v každých volbách zabarvené do oranžovo-červena. Ovšem nově vzniklá hnutí, která nás předběhla, jsou i podle politologů na jedno použití. Něco jako byly Věci veřejné. To, jak volby dopadly, považuji za prohru levice i pravice," poznamenal Pliska.

Na Vyškovsku, stejně jako jinde v republice, výrazně neuspěla ani Strana práv občanů – Zemanovci. Získala necelého 1,5 procenta hlasů. Místopředsedkyně strany pro Vyškovsko Jana Bretfeldová očekávala podle svých slov lepší výsledek. „Myslela jsem, že dosáhneme alespoň na tři procenta. Ale dívám se na to střízlivě. Pojedeme dál, budeme pokračovat v tom, co jsme začali a příště snad dopadneme lépe," naznačila Bretfeldová.

Také obyvatelé Vyškovska jsou už teď napjatí, jestli se partajím, které se dostaly do Sněmovny, podaří sestavit vládu. „Určitě to nebudou mít jednoduché. A pokud Andrej Babiš dodrží slovo, že nepůjde do koalice, zřejmě budou nové volby," odhadl například Jaromír Zbořil z Lulče, který z výsledků voleb podle svých slov nijak zvlášť nadšený není. „Co mě ale hřeje u srdce, je, že sociální demokraté nezískali očekávaných třicet procent," neskrýval potěšení volič.

Policisté na Vyškovsku v souvislosti s volbami neřešili žádný incident. Podle mluvčí vyškovských policistů Ivy Šebkové její kolegové dohlíželi na důstojný průběh voleb. „Pohybovali jsme se v blízkosti volebních místností. Žádný problém jsme nezaznamenali," potvrdila policejní mluvčí.

Výsledky voleb na Vyškovsku

ČSSD 12 646 hlasů/ 28,56%

KSČM 7 707 hlasů/ 17,41%

ANO 2011 7 137/ 16,12%

KDU-ČSL 4 331hlasů/ 9,78%

ÚSVIT 3 197 hlasů/ 7,22%

TOP 09 2 654 hlasů/ 5,99%

ODS 2 297/ 5,18%