„Důležité je, že se práce rozběhly. Cílem projektu je snížení tepelných ztrát objektu, pochopitelně chceme, aby splňoval nízkoenergetický standard. Žádost jsme v srpnu stejného roku posílali, chyběly však peníze a program byl pozastavený," připomněl starosta Heršpic Jiří Ziegler.

Letos na jaře pak obec dostala z fondu zprávu o stanovisku skrze pokračování administrace, vedení neváhalo a zastupitelé v březnu projekt zvednutím ruky podpořili. „Museli jsme ho aktualizovat, vyhlásili jsme výběrová řízení na zhotovitele i technický dozor," upřesnil starosta s tím, že práce za zhruba dva miliony dvě stě padesát tisíc korun bez daně začaly hned, jakmile děti odešly na prázdniny.

Stavební zásahy spočívají v zateplovacím plášti, nezapomene se ani na půdní prostory. „Součástí projektu je oprava vodorovné izolace stavby. Budova školy byla postavená před sto čtyřiceti lety a původní zdivo z kamene a pálené cihly je nesourodé. Nelze proto použít klasické podřezání, ale musíme aplikovat technologii injektování speciální hmoty do zdiva," doplnil.