Třeba i to, že obleky účastníků z řad mužů nepůsobí jako dělané přes kopírák. „Zásadně jsme trvali na tom, že všichni musejí mít historický kostým, Kdo ho nemá, neprojde přes kontrolu u vchodu," vysvětluje organizátor, hejtman skupiny historického šermu Armet Zdeněk Zdeněk.

Paleta barev, kterými se jejich šaty honosí, je skutečně velmi pestrá. Mezi mnohými hýřícími různými barvami září červená, zlatá, pohled přitahuje modrá, bílá. Až přechází zrak. Zaujmou i tvary kostýmů a kapitolou sama pro sebe jsou pokrývky hlavy.

Se dvěma dámami

Podle Zdeňka to není příliš dávno, co se historické plesy na Vyškovsku běžně pořádaly. „Teď byla dva roky pauza, protože se nenašel nikdo, kdo by byl ochotný je organizovat, což nám přišlo jako škoda. Proto jsme to vzali na sebe. Oslovili jsme nejrůznější soubory z okolí, které se věnují historii. Přijely čtyři pětiny pozvaných, což je podle mě úspěch," neskrývá potěšení pořadatel. Okolím přitom nemyslí jen obce Vyškovska, ale celé jižní Moravy a také dalších krajů. Třeba Olomouckého.

Na plesy podle svých slov moc nechodí třeba Zdeněk Pokorný z Rosic, kterého ovšem historické zaměření bálu v Korbelce zaujalo natolik, že si s sebou do Vyškova vzal jako doprovod ne jednu, ale dokonce dvě dámy. „Jde o můj první ples vůbec. Zlákalo mě, že sem smí jen lidé v historických převlecích. Jsem zvědavý, co se bude dít," svěřuje se Pokorný.

Zatímco na mnohé klasické plesy zahajuje slavnostní polonéza, v pivnici je to gotická píseň v podání žákyň Základní umělecké školy Pustiměř oděných v bílých šatech. Na tu navazuje rokoková skladba hraná čtyřručně na elektrické varhany imitující cembalo. A pak už vybaluje své náčiní kapela, která bude hrát celý večer a jejíž členové spolu s obsluhou byli jediní, kterým prošly rifle a košile. Trochu překvapující.

Spousta z těch, kteří se po pivnici producírují v dobových oděvech, si je tvořili vlastnoručně. „Zabere to několik hodin až měsíců. Třeba mně to trvalo tři víkendy," vzpomíná Lenka Gruberová, která přijela se svým souborem Monarchia z Hodonína.

Přestože se ples koná v pivnici, hosté jsou spokojení. „Historické bály bývají i na zámcích, kde se nejrůznější podnikatelé producírují ve vypůjčených kostýmech. Náš soubor, ale pozvání na tyto plesy odmítá, nechceme nikomu dělat jenom atrapy doplňující atmosféru. Organizátorům se tato akce podle mě opravdu vydařila. Vybrali krásné místo s gotickou klenbou a navíc se tu sešlo opravdu hodně lidí," chválí Boris Hezbera, který v minulosti historické plesy pořádal patnáct let.

VÍC SI PŘEČTETE V PONDĚLNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ VYŠKOVSKÉHO DENÍKU ROVNOST